FONTOS Félidős az ötödik Orbán-kormány – Mérlegen a gazdaságpolitika Zsiday Viktorral és Madár Istvánnal
 
Portfolio signature

Súlyos a munkaerőhiány Magyarországon - Miért ilyen nagy a gond?

Tavaly a magyarországi cégek közel háromnegyede (73%-a) nehezen talált megfelelő képzettséggel bíró dolgozókat az üres álláshelyeik betöltésére, miközben ez a ráta öt évvel ezelőtt még „csak” 51% volt – derül ki a ManpowerGroup nemzetközi felméréséből. Az Eurobarometer kutatása szerint a hazai kkv-k 66%-a a munkaerőhiány egyik fő okának azt tartja, hogy a meghirdetett állásokra jelentkezők nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel, készségekkel vagy tapasztalattal. Az így vélekedő hazai cégek aránya jóval meghaladja az uniós átlagot (54%). E tekintetben a kkv-k csak Észtországban és Szlovákiában látják rosszabbul a helyzetet az EU-n belül.

Huszonegy európai országban átlagosan a cégek 75%-ának tavaly nehézséget jelentett megfelelő szakképzettséggel rendelkező dolgozókkal betölteni az üres álláshelyeiket – derül ki a munkaerő-szervezési megoldásokat nyújtó globális cég, a ManpowerGroup felméréséből, amelyet az Euronews ismertetett.

A 21 vizsgált európai ország közül Németországban a legmagasabb (82%) azon cégek aránya, amelyek nehezen találnak szakképzett munkaerőt a betöltetlen pozíciókra. Arányaiban a legkevesebb cég pedig Finnországban (59%) panaszkodott a jelenségre, Magyarországon pedig 73%-os a mutató.

A 21 európai országban a munkaerőt nehezen találó cégek aránya 2018-ban még csak 42% volt, vagyis öt év alatt 33 százalékponttal nőtt az ebben a kérdésben nehézségekkel küzdő cégek részesedése. Románia kivételével az összes vizsgált országban nőtt (és az esetek többségében igen jelentősen) a jelenségre panaszkodó vállalatok aránya 2018-hoz képest. Keleti szomszédunknál ugyanis 2018-ban magasabb volt azon cégek aránya, amelyek nehezen találtak munkaerőt (2018-ban 81%, míg tavaly 79% volt a ráta). Ezzel szemben Írországban és az Egyesült Királyságban nőtt meg a leginkább a betöltetlen pozíciókra megfelelő szakképzettségű munkavállalót nehezen találó cégek aránya (mindkét országban több mint 60 százalékponttal emelkedett a nehézségekkel küzdő vállalatok rátája).

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés