Portfolio signature

Nagy meglepetést okoztak a fizetések Magyarországon - Mégis mi történik?

Portfolio
Minden várakozást felülmúlnak az idei magyar béradatok. A vállalatoknál és az állami szerveknél is magas a bérdinamika, ami azt mutatja, hogy az inflációs válság és a munkaerőhiány miatt mindenkinek újra kellett gondolnia a korábbi bérterveket. Az áprilisi béradatok megérkezése után érdemes áttekinteni a folyamatokat, mert mostanára már azok is emeltek, akik rendszeresen tavasszal rendezik a béreket. Miért okozott ilyen nagy meglepetést a bérdinamika? Milyen bérfolyamatok várhatóak? Mely szektorokban a leggyorsabb az emelkedés?

Tavaly sokan úgy gondolták, hogy 6-8%-kal nőhetnek a fizetések Magyarországon. A visszafogott bérdinamikát a 2023-as gazdasági recesszióval és a bizonytalan kilátásokkal indokolták. Ezeket a várakozásokat alá is támasztották a vállalatvezetők körében készült bérfelmérések, a többségüknek ugyanis eszük ágában sem volt 10%-nál nagyobb mértékben emelni.

Ezeket az előrejelzéseket már akkor is kétkedve fogadtuk, aminek számos oka volt. Az összes közül a legfontosabb az, hogy tavaly decemberben a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 10%-kal nőtt. Habár sokan arról beszélnek, hogy a legkisebb bérek szerepe egyre kisebb az országban, valójában azonban az a helyzet, hogy a bértorlódás elkerülése végett legalább a mediánbérig nagyot kell növelni a fizetéseken, ha legkisebb bérek gyorsan nőnek.

A visszafogott bérdinamikáról szóló várakozás mögötti másik ok a munkaerőhiány mérséklődése volt. Mindez annyiban igaz, hogy a betöltetlen álláshelyek száma csökkent az elmúlt időszakban, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy történelmi csúcsról mérséklődött a munkaerőhiány. A betöltetlen álláshelyek száma olyan magas, mint a 2018-2019-ben, a Covid-válság előtti időkben volt, amikor a feszes munkapiac önmagában is erőteljes bérfelhajtó hatással bírt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért okozott ilyen nagy meglepetést a bérdinamika?
  • Milyen bérfolyamatok várhatóak?
  • Mely szektorokban a leggyorsabb az emelkedés?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés