Előfizetői tartalom

Nagyon fontos dolgokat mondott Merkel a magyar-lengyel vétó ügyében

Megnéztük a német kancellári hivatal oldalán ma megjelent feliratos videót, hogy a tegnap esti EU-csúcs utáni rövid sajtótájékoztatón miket is mondott pontosan Angela Merkel, az EU német soros elnökségének vezetőjeként és német kancellárként. Fajsúlyosak ezek a mondatok és behatárolják a magyar és a lengyel kormány manőverezési képességét az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló költségvetési vétó ügyében. Néhány következtetést is levonunk.

Miket mondott pontosan Merkel?

Merkel a felvezetőjében azt mondta: arról tájékoztatta az állam- és kormányfőket, hogy a három uniós intézmény közötti tárgyalások keretében befejezték a jogállamisági mechanizmus, a költségvetés, és a helyreállítási alap kialakításáról szóló munkát. Ezután úgy folytatta:

Világossá tettem (a videókonferencián – a szerk.), hogy nagyon jónak és kiegyensúlyozottnak tartom azt a kompromisszumot, amit a jogállamisági mechanizmus terén el tudtunk érni az Európai Parlamenttel.

Aztán hozzátette, hogy mivel a magyar és a lengyel kormányfő azt jelezte a tegnap esti ülésen, hogy a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni ezt a mechanizmust és mivel az ő szavazatuk is kell a 7 éves keretköltségvetés és a helyreállítási alap elindulásához, ezért tovább tárgyalnak velük azért, hogy megszerezzék a két tagállam jóváhagyását is.

Miről szól ez a cikk?

  • Angela Merkel német kancellár a csütörtök esti EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón néhány kulcsfontosságú mondatot mondott a jogállamisági vita kapcsán, ezeket mutatjuk be szó szerint.
  • A kérdéseket és az azokra adott válaszokat strukturáltan bemutatjuk.
  • Végül a fajsúlyos mondatokból öt főbb következtetést vonunk le, amelyek az EU-s pénzek jogállamisági vitájának kimenetelét és a költségvetési vétó megoldási irányait markánsan befolyásolja.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés