Lőszer- és robbanóanyaggyár épül Várpalotán

MTI
Portfolio
Honvédségi helikopterrel tették le az alapkövét csütörtökön Zalaegerszegen a német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülő, Lynx harcjárműveket gyártó üzemnek; a rendezvényen az is elhangzott, hogy Várpalotán robbanóanyagok és nagykaliberű lőszerek gyártására új üzemeket hoznak létre.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta: a kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárművekből 218 kerül a Magyar Honvédséghez, ebből 172-t gyártanak majd a 2023-ra elkészülő zalai üzemben, amely kutatás-fejlesztéssel és teszteléssel is foglalkozik.

Azt, hogy Magyarország Lynx gyalogsági harcjárműveket fog gyártani, augusztusban jelentették be. A Zalaegerszegen létesülő gyár a hazai használat mellett exportra is gyárthat harcjárműveket és később bővíthetik a termékportfóliójukat:

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos arról számolt be: a vegyesvállalat következő beruházásaként Várpalotán robbanóanyagokat, illetve nagykaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemeket építenek fel.

Úgy tudjuk, az üzemben a Lynx IFV által használt 30 milliméteres, a Leopard harckocsik által használt 120 milliméteres és a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok által használt 155 milliméteres lőszerek készülnek majd. Mindhárom harcjárműtípus rendszeresítése folyamatban van, az új gyárral a lőszerellátásuk is megoldott lesz. A harcjárműlőszereken kívül RDX-robbanószereket is gyártanának az üzemben. 

Később elképzelhető, hogy sor kerül a Hirtenberger tevékenységeinek hazánkba hozatalára is a projekten keresztül. Tavaly novemberben a magyar állam megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems osztrák aknavető- és tüzérségi lőszergyárat, így lehet, hogy az itt készülő lőszerek gyártására is sor kerül a várpolatai üzemben. A Hirtenberger 60 milliméteres, 81 milliméteres és 120 milliméteres aknavetőket gyárt, valamint a hozzájuk tartozó lőszereket, illetve gyártanak még 105 milliméteres tüzérségi lőszert is. 

Ez a sokadik számottevő haderőfejlesztési és fegyveripari beruházás, melyet bejelentettek a közelmúltban Magyarországon, tegnap egy újfajta katonai jármű létrehozására irányuló projektet fedtek fel, míg múlt héten új radarok vásárlására került sor. Mindkét tranzakcióban fontos szerepet vállal a Rheinmetall.

Címlapkép: MTI Fotó/Jászai Csaba

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF