Előfizetői tartalom

Súlyos volt végignézni a tálib hatalomátvételt, de az igazi katasztrófa még csak most következik

Az afganisztáni gazdaság eddig is kritikus állapotban volt, a NATO-intervenciót követő gyors fellendülés már a 2010-es évek elején véget ért, az ország fele mélyszegénységben él és a lakosság harmadát fenyegeti éhezés. A tálib hatalomátvétel után csak rosszabb lesz a helyzet, hiszen a GDP mintegy 40%-át kitevő külföldi segélyezés véget ér, a bankrendszer már most összeomlóban van, és hiperinfláció előjeleit láthatjuk az alapvető fogyasztási cikkek piacán. A tálibok arra számítanak, hogy Kína segít majd kirángatni a gazdaságot a gödörből, Kína azonban aligha biztosítja majd azt a szintű anyagi támogatást Afganisztánnak, mint a Nyugat; ráadásul már sokszor bebizonyították, hogy segítségüknek súlyos ára van gazdasági és politikai szívességek terén. Sokan az ópiumban és a kiaknázatlan fémlelőhelyekben látják most a kiutat az ország számára, ez a vélemény azonban aligha igazolódik majd be a közeljövőben.

Eddig is lélegeztetőgépen élt csak az afgán gazdaság Afganisztán gazdasága eddig is nehéz helyzetben volt. A 2019-es afgán GDP 19,29 milliárd dollár volt, az egy főre jutó GDP-jük viszont alig 507,1 dollár, mellyel a világ 17. legszegényebb országának minősülnek. Eltérő források szerint a lakosság 40-60%-a mélyszegénységben él, különösen drámai a helyzet vidéken...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés