fn mag
Globál

Kiderült: valóban gyilkos robotgépfegyver végzett a világ egyik legveszélyesebb atomtudósával

Tavaly novemberben megölték Mohszen Farizadét, az iráni nukleáris program egyik kulcsfiguráját. Már akkor sokan gyanítottak, hogy az izraeli Moszad csapott le a tudósra, a New York Times a hétvégén pedig részletes elemzést közölt bennfentes információk alapján, melyben megerősítik ezt a feltételezést. A gyilkosság azért is rendhagyó, mert a Moszad úgy ölte meg Farizadét, hogy egyetlen ügynökük sem volt a helyszínen: egy pickup platójára rejtett robotgéppuska végzett az atomtudóssal. A Moszad megpróbált minden bizonyítékot eltüntetni a helyszínről azzal, hogy felrobbantották a gyilkos eszközt, az azonban nem semmisült meg, hanem használhatatlan állapotban az irániak kezére került.

Így történt a merénylet

2020. november 27-én ült a volán mögé feleségével Mohszen Farizade, az iráni atomprogram egyik kulcsembere. Vakációra tartottak a Teherántól keletre található Abszard városába, amikor életét vesztette egy konvoját ért támadásban. Magáról a merényletről itt írtunk:

Az izraeli hírszerzés szerint ő az iráni AMAD-projekt vezetője; ez a papíron már nem létező program kifejezetten nukleáris robbanófejek fejlesztését célozta. Bár hivatalosan Irán felhagyott az atomfegyverek fejlesztésével, Izrael szerint a mai napig vannak erre irányuló törekvések, melyek egészen Farizade haláláig a tudós vezetése alatt álltak.

Az izraeli titkosszolgálat több támadást is kivitelezett korábban Irán atomlétesítményei és atomtudósai ellen. 2007-ben öt tudóst öltek meg – többek közt Farizade beosztottjait – a Moszad ügynökei, 2011-ben pedig az iráni rakétaprogram vezetőségét célozták meg egy merénylettel, mely során egy tábornok és 16 embere életét vesztette. 2009-ben magát Farizadét is megpróbálták megölni, de a merényletet kivitelezni tervező akciócsoport lebukott, ezért egy rajtaütéstől tartva lefújták az akciót.

Mohsen_Fakhrizadeh_3
Mohszen Farizadae. Fotó: tasnimnews via Commons

Most viszont sikerrel jártak a Moszad emberei egy olyan akcióval, melyet talán nem túlzás igazi „high-tech” gyilkosságnak nevezni. Izrael egyik beépített embere egy lepukkant Nissan Zamyad pickupot hagyott az Abszardot a Teherán felé vezető főúttal összekapcsoló kereszteződés mellett, melynek platójára egy távvezérelt géppuskaállást telepítettek.

Mohszen Farizade egy háromautós konvoj középső autójaként haladt, az első jármű épp befordult Abszard felé, amikor a robotgéppuskát vezérlő Moszad-ügynök tüzet nyitott. Farizade egy páncélozatlan Nissan Teana szedánt vezetett, az első sorozat a motorháztető tetejét találta el, a szélvédő alatt. Az atomtudós autója erre megállt, majd újra tüzelt a fegyver, ezúttal az egyik lövedék áttörte a szélvédőt és vállon találta Farizadét. Az iráni vezető kiugorott az autójából, majd a vezetőoldali ajtó mögött próbált fedezéket találni, de több lövés is érte a gerincét.  Összecsuklott, majd rövidesen ezután meghalt.

Meg akarnak ölni. El kell menekülnöd

– mondta Farizade feleségének halála előtt. Mire a tudós testőrei a helyszínre érkeztek a mögötte haladó autóval, már halott volt.

Mohsen_Fakhrizadeh-Mahabadi_2 (1)
Farizade autója a merénylet után. Fotó: farsnews via Commons

A merényletben használt Nissan Zamyad pickup ezután felrobbant, a szándékos, távvezérelt robbanással a Moszad a merénylet bizonyítékait akarta eltüntetni.

Mohszen Farizadét egyébként közvetlenül a támadás előtti napokban arra figyelmeztette a testőrsége, hogy támadás készül ellene, de nem vette komolyan a fenyegetést, hiszen korábban számos hasonló hír kacsának bizonyult.

A gyilkos robotfegyver

A New York Times beszélt az izraeli titkosszolgálat bennfenteseivel is, akik részletesen elmagyarázták a magazinnak, hogy milyen fegyvert használtak a támadásban.

Izrael egy belga FN MAG géppuskát szerelt egy „robotikus állványra,” amely a bennfentesek szerint „hasonlít a spanyol Sentinel-20-as rendszerre.” Az FN MAG egy számos haderő által, körülbelül 60 éve használt, 7,62x51 milliméteres lőszert használó géppuska, az Egyesült Államok hadereje M240-es típusjel alatt tartja rendszerben, de Izraelben is használják harcjárműveken és lövészrajoknál is támogató szerepkörben. Magyarországon a honvédség limitált számban használja, elsősorban a különleges erők kötelékében.

fn mag
FN MAG géppuska Izraelben. Fotó: Israel Defense Forces via Commons

A Sentinel-20-as egy távvezérelt fegyverrendszer, elsősorban 20-25 milliméteres gépágyúkkal kompatibilis és hajókon használják légi célpontok ellen. Az eszközt egy kamerával lehet vezérelni egy digitális távvezérlő berendezéssel, viszont mesterséges intelligencia is segíti a célzást, célra tartást. A teljes konstelláció körülbelül 1 tonnát nyomott.

IDF-Draconith-5707-Zachi-Evenor
Izraeli Draconith, 12,7 milliméteres, M2-es robotgéppuska rendszer Izraelben. Az izraeli haderő számos hasonló fegyverrendszert használ katonai járművein; bár a merényletben használt eszköz "hasonló" egy Sentinel-20-ashoz, nem biztos, hogy ilyen eszközzel kivitelezték a támadást a Moszad ügynökei. Fotó: Zachi Evenor via Flickr

Izrael ezen kívül egy arcfelismerő rendszert is felhasznált a célpont azonosításához, melyet egy másik járműben helyeztek el, néhányszáz méterre a merénylet helyszínéről. A Közel-Keleti állam riválisát elsősorban ennek a rendszernek köszönhetően tudta szinte mérnöki precizitással felismerni és likvidálni, anélkül, hogy más áldozatai lettek volna az akciónak.

A fegyverrendszert darabokban juttatták Iránba és a Moszad ügynökei és helyileg szerelték össze. Az akció előtt minden érintett elhagyta az országot. A robotgéppuskát egészen messziről, közel 2000 kilométerről, Iránon kívülről irányították, összesen 15 lövést adtak le vele az akció során.

Nem volt tökéletes a támadás

A Moszad megpróbálta eltüntetni a támadás nyomait azzal, hogy felrobbantották a robotfegyvert hordozó pickupot, de ez a része nem sikerült az akciónak. A robbanás kirepítette a géppuskát és az állványt az autóból, így az Irán kezére került használhatatlan, de felismerhető állapotban.

Az Iráni Forradalmi Gárda rövidesen a támadás után már beszámolt arról, hogy Farizadét egy robotfegyverrel gyilkolták meg, azonban igencsak jelentős volt a bejelentést övező szkepcitizmus.

King_Of_Nissan-87_-_KKG_-_panoramio
A Nissan Zamyad kellően semlegesen nézett ki ahhoz, hogy ne fogjon senki gyanút. Fotó: 0151 via Commons

Eleinte az iráni média is tévesen számolt be a hírről: arról beszéltek, hogy Farizadét megpróbálták felrobbantani, majd egy parkoló autóból 5-6 fegyveres rontott rá az atomtudós autójára, melyet heves harcok követtek a testőri feladatot ellátó forradalmi gárdisták és a merénylők közt. Arról is olvasni lehetett, hogy a harcok során több merénylőt megöltek vagy foglyul ejtettek a gárdisták.

Utólag ezt azzal magyarázzák az elemzők, hogy Irán megpróbálta eltussolni annak tényét, hogy az forradalmi gárda elitje, az Anszar-osztag, akit Farizade őrzésével megbíztak, teljesen tehetetlen volt a merénylettel szemben.

Izraelt szinte azonnal összekapcsolta a merénylettel Irán vezetése, Izrael viszont a mai napig nem ismerte el hivatalos csatornákon keresztül, hogy köze volt a merénylethez.

Címlapkép: távvezérelt FN MAG géppuska brit szolgálatban. Fotó: Darron Mark/Corbis via Getty Images

world trade center new york terrortámadás forrás getty stock
Novi facebook alkalmazás kriptopénz stablecoin
FrankfurtiTőzsde
Paks II
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
mun kim