Előfizetői tartalom

Kiderült: valóban gyilkos robotgépfegyver végzett a világ egyik legveszélyesebb atomtudósával

Tavaly novemberben megölték Mohszen Farizadét, az iráni nukleáris program egyik kulcsfiguráját. Már akkor sokan gyanítottak, hogy az izraeli Moszad csapott le a tudósra, a New York Times a hétvégén pedig részletes elemzést közölt bennfentes információk alapján, melyben megerősítik ezt a feltételezést. A gyilkosság azért is rendhagyó, mert a Moszad úgy ölte meg Farizadét, hogy egyetlen ügynökük sem volt a helyszínen: egy pickup platójára rejtett robotgéppuska végzett az atomtudóssal. A Moszad megpróbált minden bizonyítékot eltüntetni a helyszínről azzal, hogy felrobbantották a gyilkos eszközt, az azonban nem semmisült meg, hanem használhatatlan állapotban az irániak kezére került.

Így történt a merénylet 2020. november 27-én ült a volán mögé feleségével Mohszen Farizade, az iráni atomprogram egyik kulcsembere. Vakációra tartottak a Teherántól keletre található Abszard városába, amikor életét vesztette egy konvoját ért támadásban. Magáról a merényletről itt írtunk: Kapcsolódó cikkünk 2020. 11. 30. 60 fős halálosztag és egy robotfegyver...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés