Előfizetői tartalom

Elképesztő ütemben hízik Amerika legnagyobb riválisa - Hamarosan új szuperhatalom válik a világ urává? (TOP10 sztori - 10.)

Elképzelhető, hogy pár éven belül Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, maga mögé taszítva ezzel az Egyesült Államokat. A növekedés egyértelmű politikai és katonai ambíciókkal is párosul, a Kínai Kommunista Párt befolyása már most is tapintható a Távol-Kelettől egészen Afrikáig, Nyugat-Európáig. Bár az Egyesült Államok egyértelműen veszít befolyásából, ahogy az ázsiai nagyhatalommal való rivalizáció egyre intenzívebb lesz, még hosszú évtizedek kérdése lehet, mire Kína kulturális, katonai és politikai téren is dominánssá válik a világon – már ha valaha bekövetkezik egyáltalán ez a kimenetel.



A csúcsra tör Kína

Kína elképesztő növekedésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Az ázsiai ország

  • már nem csupán a világ legnépesebbje 1,4 milliárd fős lakosságával,
  • de Kína évek óta a világ legnagyobb iparával rendelkező országa,
  • övék a legnagyobb hadsereg, amely technológiai szempontból is jelentős ugráson megy éppen át. 
  • néhány éven belül elképzelhető, hogy Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága (miközben korábbi jelentések 2028-32-ről szólnak, az elmúlt hónapokban ennél óvatosabb előrejelzéseket lehetett olvasni)
  • a kínai techszektor mérete pedig 2035-re megelőzheti az Egyesül Államokét.

Koronavírus-bizonytalanság

A koronavírus-válság sok bizonytalanságot vet fel a növekedési előrejelzésekkel kapcsolatosan: sokat számít mind az Egyesült Államok, mind Kína kilátásait tekintve a járványkezelés hatékonysága, illetve a vírus gazdasági hatásai, melyeket nem lehet pontosan megjósolni. A járvány elején olyan előrejelzéseket lehetett olvasni, melyek értelmében Kínának még kapóra is jön a világjárvány, hiszen gyorsan legyűrték a koronavírust, míg az Egyesült Államokat kifejezetten megviselte, az újabb hullámok vizsgálatában ez már közel sem ilyen egyértelmű. Ettől függetlenül Kína növekedése vitathatatlanul gyors és konzisztens volt az elmúlt években.

Övezet és út – Új gyarmatosítás?

AZ ELKÉPESZTŐEN GYORSAN NÖVEKVŐ KÍNA TERMÉSZETESEN KIMONDVA-KIMONDATLANUL IGYEKSZIK GEOPOLITIKAILAG IS BEFOLYÁSOS SZEREPLŐVÉ VÁLNI.

A cikk tartalma:

  • Kína lehet a világ legnagyobb gazdasága?
  • Geopolitikai terjeszkedés
  • Mit akar Kína a világtól?
  • A Népi Felszabadító Hadsereg, mint globális tényező
  • Átveheti Peking Washington vezető szerepét?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés