downing-street-10-brit-miniszterelnok-rezidencia
Globál

Gyenge kormány, hangos ellenzék? – Botrány botrányt követ a Downing Street 10-ben

Németh Martin
Boris Johnson hatalmas győzelmet aratott az előző parlamenti választáson, nagymértékben a „Get Brexit Done” szlogennek köszönhetően. Az embereknek elegük volt a Brexit körüli hercehurcából, most viszont úgy tűnik, sokaknak Johnson és kormánya botrányaiból kezd elege lenni. A választók mellett már saját frakciójának tagjai is büntetik a tory miniszterelnököt, a felmérések pedig a Munkáspárt erősödését mutatják.

Gyenge kormány, hangos ellenzék

Gyenge, gyenge, gyenge

– ezen egyszerű, ám mégis erős és méltán elhíresült szavak a munkáspárti Tony Blairtől hangzottak el, mikor John Major konzervatív miniszterelnökkel vitázott a szokásos PMQs, vagyis a miniszterelnöki kérdések során, 1997-ben.

Érdekesség, hogy míg napjainkban szerdánként csap össze a kormány és az ellenzék vezetője, 1961 és 1997 között kedden és csütörtökön lehetett kérdezni a miniszterelnököt.

Aki követte az elmúlt hetek történéseit és a PMQs-t, annak okkal juthatott eszébe ezen ikonikus vita, hiszen láthatóan megszaporodott egy bizonyos szó használata: gyenge.

A Munkáspárt és így az ellenzék jelenlegi vezetője, Keir Starmer kemény szavakkal támadta a botrányt botrányra halmozó konzervatív miniszterelnököt, Boris Johnsont. Starmer emellett nemcsak szóhasználatával idézte meg a Tony Blair és John Major közötti összecsapást, hanem annak alapjával is. Ahogyan az utolsó választást nyerni képes munkáspárti vezető Major ellen, úgy Stamer most Johnson ellen hozhatta fel a mindent elsöprő érvet: a kormányfő még a saját pártját sem képes vezetni.

Míg Major az európai integráció, addig Johnson a koronavírus-intézkedések terén nem volt képes egységet teremteni saját soraiban, ezzel hatalmas gyengeség jelét mutatva. Bár Starmer és a Munkáspárt sem mentes a belső feszültségektől, amennyiben Johnson lejtmenete folytatódik, úgy a jövőben Starmer akár Blair másik emlékezetes egysorosát is előveheti:

Van egy nagyon nagy különbség. Én vezetem a pártomat, ő követi az övét.

Starmer a karácsony előtti utolsó vitán így írta le Johnsont:

A lehető legrosszabb miniszterelnök, a lehető legrosszabb helyzetben.

Véleményével nincsen egyedül. A közelmúltban John Bercow, a korábbi házelnök és Boris Johnson egykori párttársa így fogalmazott:

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de életem során 12 miniszterelnököt ismertem, és Boris Johnson mérföldekkel a legrosszabb

– hangsúlyozta az immár munkáspárti Bercow. Érdemes hozzátenni, hogy skót The National megjegyzése szerint Bercow, aki 1963 januárjában született, valójában 13 miniszterelnök kormányzása alatt élt.

Botrány, botrány, botrány

Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy tavaly karácsonyi bulikat tartottak a Downing Street 10-ben, vagyis a brit miniszterelnök rezidenciáján, a koronavírus miatti szigorú korlátozások kellős közepén. A kiszivárgó információk mellett egy kiszivárgó videófelvétel rontott a Johnson-kormány helyzetén, amelynek következtében lemondásra kényszerült a felvételen szereplő sajtótitkár, Allegra Stratton is. Az eset miatt vizsgálat indult.

Bár Boris Johnson a PMQs alatt bocsánatot kért a kiszivárgó felvétel miatt, az ellenzéki oldalról heves támadások érték kormányát, szerintük Boris Johnson hazudott a brit nemzetnek.

A Guardian arról is beszámolt, hogy a dagadó botrány miatt a legnépszerűbb brit napilapok mind hevesen támadták Boris Johnson kormányát, köztük azok is, amelyek egyébként köztudottan a Konzervatív Párttal szimpatizálnak.

A Munkáspárt vezető politikusai mellett Nicola Sturgeon skót első miniszter és Ian Blackford, a Skót Nemzeti Párt másik befolyásos politikusa is lemondásra szólította fel a brit miniszterelnököt.

Ha nem mond le, el kell mozdítani

– jelentette ki Blackford, a Skót Nemzeti Párt brit parlamenti frakciójának vezetője.

A miniszterelnök lemondását követelők között nemcsak ellenzéki, hanem konzervatív hangok is vannak. A Konzervatív Párt skóciai vezetője, Douglass Ross kijelentette, Boris Johnsonnak le kell mondania, amennyiben kiderül, hogy félrevezette a képviselőket a karácsonyi parti kapcsán.

A botrány csak tovább dagadt, miután 2020 májusából is előkerült egy fotó, szintén a Downing Street 10. munkatársairól, bor és sajttál társaságában. A The Guardian által közölt fotón Boris Johnson miniszterelnök is jól látható, és ez további kérdéseket vetett fel a karácsonyi partik tagadása után.

Emberek munka közben, akik munkáról beszélgettek

– írta le a képet Johnson a BBC beszámolója szerint.

Korábban Dominic Raab miniszterelnök-helyettes munka utáni összejövetelként írta le az esetet:

Néha egy zsúfolt munkanap után az emberek isznak egy italt - ez nem volt ellentétes az előírásokkal.

Soha nem látott vereség, egyre rosszabb számok

Hatalmas csapást jelentett Boris Johnson számára, hogy saját frakciójának 98 képviselője szavazott a koronavírus-intézkedések legújabb csomagja, az úgynevezett „B-terv” ellen. Johnson csak az ellenzéki Munkáspárt támogatásának köszönhetően nem bukta el a szavazást.

A parlamenti szavazás keserű "sikere" mellett azonban így sem sikerült elkerülni a történelmi vereséget. A Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan hatalmas győzelmet aratott egy hagyományosan tory körzetben, ahol a konzervatív képviselő egy lobbibotrány miatt kényszerült lemondásra, és időközi választást kellett kiírni – számolt be a Sky News. A North Shropshire-i szavazás nem csak a második legnagyobb liberális demokrata fordítást eredményezte a konzervatívok kárára a második világháború óta, de egyenesen soha sem látott vereséget szenvedtek.

A választókörzetet közel 200 éven át uralta a Konzervatív Párt.

A toryk egyre népszerűtlenebbek. Több közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a Munkáspárt már 6 százalékpontos előnnyel bír, míg Boris Johnson 69%-os elutasítottsággal rendelkezik, 31%-os támogatottság mellett. A YouGov adatai alapján Keir Starmer jelenleg már 10 százalékponttal előzi meg a konzervatív miniszterelnököt azon kérdés esetében, hogy ki lenne a legjobb miniszterelnök.

A tory miniszterelnöknek a botrányok és a koronavírus-helyzet mellett az általa áhított Brexit nehézségeivel, így például az északír kérdés rendezésével is meg kell küzdenie.

Kihívásokkal teli év vár tehát Boris Johnsonra és a konzervatívokra, a Munkáspárt pedig rég nem látott lehetőség előtt áll. A baloldal számára nehézséget jelent, hogy papíron 2024-ben lesz a következő parlamenti választás, azonban az elmúlt évekből kiindulva ezt nem lehet teljesen biztosra venni.

Címlapkép forrása: Getty Images

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna