Előfizetői tartalom

Ezért nézi Putyin állandóan a térképet – Mi fenyegetheti Oroszország biztonságát?

Oroszország jelentős csapatösszevonásokat hajt végre az ukrán határ közelében. Sokan attól tartanak, hogy lerohanja délnyugati szomszédját, mások szerint Putyin csak fenyegetőzik, hogy világossá tegye: Ukrajna nem lehet a NATO tagja. De miért olyan fontos Moszkva számára, hogy Ukrajna ne legyen a nyugati szövetségi rendszer része? És milyen érvek és ellenérvek járhatnak Putyin fejében, amikor Ukrajna megtámadását mérlegeli? A földrajz és a történelem adhatja meg a választ.

Előnytelen földrajzi helyzet

Az ukrán határ közelében zajló orosz csapatösszevonások rég nem látott aggodalomra adnak okot a nyugati világ vezetői számára. Sir Tony Radakin, a brit haderő vezérkari főnöke már egyenesen arról beszélt, hogy a második világháború óta nem látott konfliktus jöhet, ha Oroszország valóban lerohanja Ukrajnát. Ukrán források szerint az invázió 2022 elején bekövetkezhet, mások szerint ugyanakkor valós veszélyről nincs szó, Vlagyimir Putyin orosz elnök csak erőt demonstrál, és világossá kívánja tenni a NATO-tagországok számára, hogy a nyugati katonai szövetség további terjeszkedését nem tűri. Putyin nyíltan meg is fogalmazta: ez vörös vonalat jelentene Oroszország számára.

Akármi is legyen Putyin valóságos szándéka, jó oka van azt gondolni, hogy Ukrajnának a NATO-hoz való csatlakozása mérhetetlen veszélyt jelent Oroszország számára. Bár reálisan senki nem gondolná, hogy Amerika ugyanúgy le akarná rohanni Oroszországot, mint Napóleon 1812-ben vagy Hitler 1941-ben – bár volt egy ilyen amerikai haditerv a hidegháború idején –, az orosz vezetés nyilván minden eshetőségre fel kell készüljön.

Napóleonnak még Franciaországból, Hitlernek Lengyelországból kellett megindítania támadását Oroszország ellen, ám

A cikk tartalma:

  • Miért életbevágó Putyin számára, hogy Ukrajna ne legyen a NATO tagja
  • Milyen előnyöket és hátrányokat jelent Oroszország számára földrajzi helyzete
  • Hogyan próbált Oroszország jól védhető határokhoz jutni nyugaton
  • Mit mérlegelhet Putyin, amikor Ukrajna orosz inváziója kerül szóba

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés