Előfizetői tartalom

Izrael jó lóra tett: volt CIA-ügynök nyerheti a líbiai sakkjátszmát, amelynek tétje az ország feletti uralom

Még nem tudni, mikor tartják az elvileg a líbiai polgárháború végleges lezárására hivatott, mintegy egy hónapja elhalasztott líbiai elnökválasztást, azonban annak egyik fő esélyese, a Kelet-Líbiát ellenőrző Halifa Haftár tábornok izraeli sajtóértesülések szerint a napokban ismét a zsidó állam képviselőivel tárgyalt arról, hogy az elnökválasztás esetleges megnyerése után a vezetésével felálló líbiai kormányzat milyen feltételekkel tudná elismerni Izraelt. Ezzel Líbia a hetedik arab állam lenne, amely diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel, amely csendben már évek óta támogatja képzésekkel, fegyverbeszerzésekkel Haftár hadseregét. Úgy tűnik, Tel-Aviv jó lóra tett, mert bármi is lesz az elnökválasztás eredménye, Haftár hadserege révén – amely 2020-ban nyolc hónapon át blokkolni tudta az ország olajexportját – továbbra is megkerülhetetlen figura lesz a Líbia jövőjét eldöntő, számos külföldi ország (egyik oldalon Törökország, a másik oldalon Oroszország, Egyiptom, Emírségek) közvetett vagy közvetlen katonai támogatásával zajló hatalmi játszmában.

Már egy hónap telt el a tavaly december 24-ére kiírt líbiai elnökválasztás elhalasztása óta, azonban még mindig nem tudni, mikor tartják meg az elvileg a 2011-ben kirobbant polgárháború lezárására hivatott voksolást. A választást azután napolták el két nappal a voksolás előtt, hogy az ország különböző részeit ellenőrzésük alatt tudó, egymással szembenálló, különböző helyi milíciákkal, valamint külföldi zsoldosokkal támogatott felek nem tudtak megállapodni az elnökválasztás megrendezésének szabályairól. Valójában már abban az alapvető kérdésben sem alakult ki egyetértés, hogy ki indulhat el a választáson.

Azok után, hogy a 2011-ben az Arab Tavasz részeként kitört felkelés a NATO légi erejének támogatása mellett megbuktatta Moammer Kadhafi diktátor több mint négy évtizedem át tartó uralmát, a 6,5 milliós észak-afrikai országban kaotikus állapotok alakultak ki, majd 2014-ben az ország két részre szakadt. Az ENSZ által elismert tripoli kormány az ország nyugati felét tartotta ellenőrzése alatt, míg a keleti, Bengázi központú országrészben Halifa Haftár tábornok vezetésével alakult ki külön kormányzat. A tripoli kormányt Törökország és Katar, míg Haftár tábornokot Oroszország, Franciaország, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek támogatta. Haftár 2019 áprilisában támadást indított Tripoli elfoglalására, ami Törökország, a tripoli kormányzat melletti közvetlen katonai beavatkozása miatt végül meghiúsult, és 2020 júniusára Haftár erői feladták az offenzívát. A nyugati és a keleti kormányzat között 2020 októberben a nemzetközi közösség közvetítésével végül tűzszünet jött létre, majd tavaly márciusban hivatalba lépett a két szembenálló kormányzatot felváltó átmeneti egységkormány, amelynek egyik fő feladata a decemberben elhalasztott elnökválasztás előkészítése lett.

Az elhalasztott elnökválasztásnak három fő esélyese volt. Haftár tábornok mellett ugyanis bejelentkezett az elnöki posztra Moammer Kadhafi fia, Szajf al-Iszlám, valamint a tripoli egységkormány vezetője, Abdulhamíd Mohamed Dbeibah is. A nyilvánosság előtt a 2011-es Arab Tavasz után tavaly ismét felbukkanó, 2015-ben távollétében az Arab Tavasz tüntetései elleni fellépésben játszott szerepe miatt halálra ítélt Kadhafi fiú arra alapozhatja támogatottságát, hogy sok líbiai megcsömörlött az egy évtizede tartó kaotikus állapotoktól, így nosztalgia alakult ki a Kadhafi-rezsim diktatúrája által biztosított viszonylagos stabilitás iránt.

Miről szól a cikk?

  • Hamarosan sor kerülhet a korábban elhalasztott líbiai elnökválasztásra
  • Az egyik fő esélyes a Kelet-Líbiát ellenőrző Halifa Haftár tábornok
  • Haftár Izrael támogatását is élvezi, állítólag régóta folynak titkos tárgyalások a felek között
  • A tábornok győzelmével újabb arab állam ismerheti el Izraelt
  • Ha megnyeri az elnökválasztást, Halifa Haftár az ország egész területét ellenőrizheti

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés