Csúcsfegyvert kaphatnak az ukránok, jelentések szerint őszig győzni akar Oroszország - Háborús híreink szombaton

Portfolio
Volodimir Zelenszkij kijelentette, hadseregük az orosz csapatok eddigi leghevesebb támadásával néz szembe a Donbaszban, ezért még több nyugati fegyverre van szükségük. Az ukrán elnök egy másik megszólalásában úgy fogalmazott, hogy a Donbasz lényegében lakhatatlanná válhat az orosz támadás következtében. Oroszország ugyanis jelenleg hatalmas offenzívát folytat annak érdekében, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja Luhanszk és Donyeck megyét. Különösen Szeverodonyeck városából számoltak be heves harcokról. Zelenszkij azonban kijelentette, hogy Ukrajna nem fogja feladni azon területeit, amelyeket az oroszok megszálltak. A jelentések szerint továbbá három helyen történt robbanás Dnyipro városában, Harkivot pedig tüzérséggel lőtték az orosz csapatok.

Az elmúlt órák legfontosabb hírei:

1. Erősödik a fenyegetés Ukrajna határánál, Lukasenka fehérorosz elnök elrendelte egy új katonai parancsnokság létrehozását.
2. Három oldalról indítottak támadást az orosz erők fő célpontjuk ellen. Szeverodonyeck városát már kétharmad részben körülzárták az orosz erők.  
3. Az Egyesült Államok arra készül, hogy fejlett, nagy hatótávolságú rakétarendszereket küldjön Ukrajnának. Döntés azonban még nem született.
4. Szakértők szerint amennyiben Ukrajna MLRS-hez jut, az megváltoztathatja a háborút.
5. Oroszországot le kell győzni Ukrajnában, különben a konfliktus egy harmadik világháborúhoz fog vezetni - állítja Mihajlo Podoljak.
6. Volodimir Zelenszkij elnök szerint Ukrajnának szembe kell néznie a valósággal és tárgyalnia kell Oroszországgal.
7. A Meduza független orosz portál Kreml-közeli forrásokra hivatkozva azt írta, az orosz vezetés Kijev második ostromára készül, őszre pedig győzelmet várnak.
8. Egy ukrán tisztviselő szerint az oroszok a Donbasz egyes területein 7 az 1-hez arányú létszámfölényben lehetnek.
9. Joe Biden kijelentette: Putyin inváziója "NATO-sította", egységesebbé tette Európát.
10. A brit hírszerzés közölte, mire készülhetnek Putyin csapatai.

Spanyolország légvédelmi rakétákat és katonákat küld Lettországnak

Spanyolország légvédelmi rakétákat és mintegy száz katonát küld Lettországba, hogy a NATO missziójának keretében erősítse a balti ország védelmét - írta az El País című spanyol napilap szombaton.

Kiderült: nagy dolgokról egyeztetett szombaton Putyin, Macron és Scholz

A francia elnök és a német kancellár kérésére szombaton mintegy másfél órás telefonbeszélgetést folytattak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyen több kulcsfontosságú témát is tárgyaltak – derült ki több nagy hírügynökség, illetve a német, a francia és az orosz kormány különböző beszámolóinak összedolgozásából.

Kiderült: nagy dolgokról egyeztetett szombaton Putyin, Macron és Scholz

Példátlan migrációs válságot okozhat Afrika felől az oroszok által gerjesztett gabonaválság

Négyszázezren indulhatnak el az észak-afrikai partokról Olaszország felé, ha az ukrajnai és oroszországi gabona- és élelmiszer-szállítmányok nem indulnak el a világ szegényebb országaiba - idézte az olasz titkosszolgálat előrejelzéseit a Corriere della Sera című napilap szombaton.

Példátlan migrációs válságot okozhat Afrika felől az oroszok által gerjesztett gabonaválság

Nem engedték a volt ukrán elnöknek, hogy elhagyja az országot

Petro Porosenko volt ukrán elnököt megakadályozták abban, hogy elhagyja Ukrajnát, hogy részt vegyen egy NATO-testület litvániai ülésén - közölte pártja parlamenti frakciója szombaton.

Nem engedték a volt ukrán elnöknek, hogy elhagyja az országot

Az oroszok állítják: elfoglaltak egy újabb ukrán várost

A Donyec-medencében fekvő Liman teljes mértékben orosz fennhatóság alá került - jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Az oroszok állítják: elfoglaltak egy újabb ukrán várost

Lopják az ukrán fémet az oroszok

A város Oroszország általi elfoglalása óta először futott be egy hajó az ukrajnai Mariupol kikötőjébe, hogy fémet rakodjon fel és szállítson keletre, Oroszországba - jelentette szombaton a TASZSZ hírügynökség, ami Kijev szerint egyenlő a fosztogatással.

Lopják az ukrán fémet az oroszok

Hiperszonikus rakétát tesztelt Oroszország

Oroszország újra hiperszonikus cirkálórakétát tesztelt sikeresen - jelentette be az orosz védelmi minisztérium szombaton.

Hiperszonikus rakétát tesztelt Oroszország

Megvannak az orosz McDonalds' lehetséges új nevei

A McDonald's Oroszországban bejegyeztette az ottani gyorséttermeit átvevő cég lehetséges márkaneveit, köztük a "Fun and Tasty" és a "The Same One" neveket - írja a CNN a pénteken benyújtott szabadalmi bejelentésekre hivatkozva.

Megvannak az orosz McDonalds' lehetséges új nevei

Itt a hírszerzési jelentés: erre készülhetnek Putyin csapatai

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ma reggel friss hírszerzési adatokat közölt az ukrajnai háborúról. 

Itt a hírszerzési jelentés: erre készülhetnek Putyin csapatai

Biden: Putyin "NATO-sította" Európát

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden az amerikai haditengerészeti akadémia avatási ünnepségén kijelentette, hogy Vlagyimir Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával szembeni brutalitása "NATO-sította", egységesebbé tette Európát - írja a Washington Post. Az amerikai lap emellett Donald Trump volt elnök texasi beszédéről is beszámolt.

Biden: Putyin

Pénteken mintegy tizenegyezren érkeztek Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5930 ember lépett be pénteken Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5019-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 301 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.

Az ukrajnai háború elől pénteken 187 ember, köztük 67 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a rendőrök a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

Őszre állítólag győzelmet vár a Kreml, súlyos helyzetben az ukránok a Donbaszban

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hadseregük az orosz csapatok eddigi leghevesebb támadásával néz szembe a Donbaszban, ezért még több nyugati fegyverre van szükségük. Az ukrán elnök egy másik megszólalásában úgy fogalmazott, hogy a Donbasz lényegében lakhatatlanná válhat az orosz támadás következtében. Oroszország ugyanis jelenleg hatalmas offenzívát folytat annak érdekében, hogy teljesen ellenőrzése alá vonja Luhanszk és Donyeck megyét. Különösen Szeverodonyeck városából számoltak be heves harcokról. Zelenszkij azonban kijelentette, hogy Ukrajna nem fogja feladni azon területeit, amelyeket az oroszok megszálltak. A jelentések szerint továbbá három helyen történt az elmúlt órák folyamán robbanás Dnyipro városában, Harkivot pedig tüzérséggel lőtték az orosz csapatok.A legfrissebb háborús hírek itt olvashatóak.

Őszre állítólag győzelmet vár a Kreml, súlyos helyzetben az ukránok a Donbaszban

Bizakodó az amerikai külügyminiszter

Az amerikai külügyminiszter bízik benne, hogy gyorsan sikerül megoldani a Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos török ellenzést - ezt maga Antony Blinken közölte pénteken Washingtonban.

Bizakodó az amerikai külügyminiszter

Mégis ki a fene az a Bandera és miért gyűlölik annyira az oroszok, hogy háborút kezdjenek miatta?

Banderisták, banderomobil, banderák – gyakran látjuk ezeket a kifejezéseket az ukrajnai háborúról szóló orosz híradásokban, beszédekben, beszámolókban. Az oroszok Sztyepan Bandera második világháború környékén aktív ukrán nacionalista vezetőre és ideológiájának követőire utalnak, akik a Kreml szerint lényegében egy az egyben megfeleltethetők az oroszok ellen harcoló ukrán katonáknak és önkénteseknek. Az igazság ezzel szemben az, hogy Sztyepan Bandera emlékének megítélése Ukrajnában is megosztó dolog: tény, hogy vannak, akik a modern ukrán nacionalizmus egyfajta ideológiai atyjaként gondolnak rá, ugyanakkor rengeteg ukrán állampolgár határolódik el egyértelműen Banderától, illetve a nemzetiszocialista Németországgal való kollaborációjától. De ki is volt valójában Sztyepan Bandera és mekkora befolyása van a "banderistáknak" a mai Ukrajnában? Nézzük.

Mégis ki a fene az a Bandera és miért gyűlölik annyira az oroszok, hogy háborút kezdjenek miatta?

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF