Előfizetői tartalom

A szigetek, ahol egy óra alatt át lehetne kelni az Egyesült Államokból Oroszországba, mégis egy napot utaznánk

A Mercator-féle világtérképet böngészve alig szoktunk belegondolni, hogy az Egyesült Államokat és Oroszországot valójában nem két nagy óceán választja el egymástól, hanem csak a szűk Bering-szoros, amelyen keresztül több tízezer éve az emberiség Ázsiából indulva benépesítette Amerikát. De egy újabb, a földgömbre vetett pillantással azt is láthatjuk, hogy a két nagyhatalom egy kettős szigetnél még sokkal közelebb van egymáshoz: itt, a Diomede-szigeteknél mindössze 3,8 kilométer választja el egymástól a két országot, amelyet a hosszú, kilenc hónapos tél során, amikor a tenger befagy, gyalog 1–2 óra alatt is meg lehetne tenni. Már ha a két ország közötti, az ukrajnai háború miatti egyre nagyobb feszültség idején engedélyeznék ezt.

A Holnap Szigete és a Tegnap Szigete A Bering-szorosban található Diomede-szigetek, oroszul Gvoznyev-szigetek két szigetből állnak: az egyik a 29 km²-es Nagy Diomede-sziget, oroszul Ratmanov-sziget, a másik a négyszer kisebb, 7,3 km²-es Kis Diomede-sziget, oroszul Krusenstern-sziget. Bár a két szigetet mindössze 3,8 kilométer választja el egymástól, és a hosszú tél alatt gyalog...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés