Előfizetői tartalom

A végső leszámolásra készül Putyin legszorosabb szövetségese

2020. augusztus 9-én elnökválasztást tartottak Fehéroroszországban, amelyet minden jel szerint elcsalt az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka. A választást követően nagyszabású tüntetések kezdődtek, melyek egészen 2021 első hónapjaiig kitartottak. A fehérorosz államfő hatalmát Vlagyimir Putyin közbeavatkozása mentette meg, aki azóta egyre szorosabban fűzi Oroszországhoz nyugati szomszédját. Lukasenka és Fehéroroszország ténylegesen önállósága lényegében megszűnt, az ország területét adta Moszkva ukrajnai háborújához. A tüntetők és a fehérorosz ellenzék maradéka elleni megtorlások napjainkig folytatódnak, épp január elején két nagyobb per is indult, és hamarosan Lukasenka elnökválasztási ellenfelét is bíróság elé állítják – távollétében. Az országban jelen lévő durva represszióról érzékletes képet fest egy hamarosan Magyarországon is látható dokumentfilm.

Leszámolnak a fehérorosz ellenzék maradékával Miközben már hetek óta egymásnak ellentmondó előrejelzéseket hallani arról, hogy Oroszország legszorosabb szövetségese, Fehéroroszország vajon az ukrajnai háborúba való belépésre készül-e, az „Európa utolsó diktátorának” is nevezett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újabb offenzívát indított országán belül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés