Előfizetői tartalom

Hatalmas bérkülönbségek vannak: a migrációval egyszerűen segíthetnénk ezen

Ha a politikusok valóban komolyan vennék a globális egyenlőtlenség felszámolását, sok közgazdász szerint lenne arra egy kézenfekvő megoldás. Ez pedig a nagyobb mértékű globális migráció engedélyezése. Egy ápolónő a szegény országokban mintegy 1900 dollárt, a gazdag országokban pedig 32 ezer dollárt keres évente. Egy McDonald’s-dolgozó Indiában 16-szor kevesebbet keres, mint az USA-ban. A gazdasági elmélet szerint a világ szegényeinek többsége sokkal termelékenyebb és jóval gazdagabb lehetne, ha megengednék számukra, hogy a fejlett világba vándorolhassanak.

Tanulmányok rendszeresen arra az eredményre jutnak, hogy ha az egész világot megnyitnák a migráció előtt, akkor az 50-150 százalékkal növelné a globális GDP-t. Természetesen ez azt is jelentené, hogy több mint kétmilliárd munkavállaló érkezne a gazdag világba. Ott viszont a mainstream politikai erők egyetlen képviselője sem akar szabad mobilitást. Van azonban egy másik migrációs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés