Előfizetői tartalom

Örökre befagyhat az Ukrajnának szánt fegyverek egy része – Se vége, se hossza a politikai huzavonának

Hónapok óta tart a politikai huzavona Svájcban, hogy engedélyezzék otthoni gyártású, de már más országoknak korábban eladott fegyverek és lőszerek továbbexportálását Ukrajnának. Miközben a pártok többsége szeretné támogatni a megtámadott országot, mindeddig nem sikerült olyan jogi megoldást találni, amely nem menne szembe az ország szigorú katonai semlegességével. Egy javaslatot a hónap elején szavaztak le, most pedig egy újabb került a svájci parlament elé, ahol napokon belül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megszólal majd.

Javaslatok a hadianyag újraexportjára

Svájc a napóleoni háborúk vége, 1815 óta hivatalosan katonailag semleges ország, és ezt a semlegességét – a lakosság folyamatos támogatása mellett – azóta is kitartóan megőrizte. Az alpesi ország nem vesz részt fegyveres konfliktusokban, nem tagja katonai szövetségeknek, sőt, a svájci törvények még azt is tiltják, hogy belföldön gyártott hadianyagokat más országok háborúban álló országoknak adjanak tovább.

Ez utóbbi tiltás, amelyet a hadianyagokról szóló törvény (Kriegsmaterialgesetz – KMG) rögzít, az ukrajnai háború miatt hazai és nemzetközi kritikák kereszttüzébe került,

a svájci törvényhozás pedig újra és újra nekifut, hogy Ukrajnát valamilyen módon kivegyék a hatálya alól.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés