Előfizetői tartalom

Fontos geopolitikai csata színhelye lett Európa - Távoli konfliktus kezdheti ki az EU egységét?

A héten Európába utazott tárgyalásokat folytatni Li Csiang kínai miniszterelnök. A látogatást azonban megelőzte több tajvani miniszter európai látogatása. Ezzel Európa a diplomáciai csatározások fontos színhelye lett, ahol mindkét fél a kapcsolatok erősítésére törekszik.

Tegnap kezdte meg európai látogatását Li Csiang kínai miniszterelnök. Először látogat a kontinensre, hogy a térség vezető országaival tárgyaljon. Pekinget azonban megelőzte Tajpej, már hetekkel korábban három miniszterét is Európába küldte, akik feltérképezték az európai partnereik hozzáállását.

Kína és Tajvan között a világ számos régiójában diplomáciai versenyfutás zajlik. Kína igyekszik elszigetelni riválisát, és törekszik minél több államot meggyőzni, hogy szakítsa meg kapcsolatait Tajpejjel, és gazdasági előnyökért cserébe inkább Peking mellett foglaljon állást. Tajvannak még az óceániai, karibi és közép-amerikai térségben vannak bázisai, de főleg Közép-Amerikában Kína erőteljes lépéseket tesz az államok saját oldalára fordításáért.

A diplomáciai versenyfutás azután éleződött ki, hogy kiderült, Li Csiang, a Hszi Csin-ping kínai elnök jobbkezének számító kínai miniszterelnök első alkalommal tesz látogatást Európában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés