FONTOS Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül
 
Előfizetői tartalom

Veszélyes játszmába kezdett Putyin a NATO gyenge pontján: katonák ezrei feszülnek egymásnak

Egyre több provokáció éri Oroszország és Fehéroroszország részéről a NATO keleti szárnyának legfontosabb tagját, Ukrajna egyik legnagyobb támogatóját, Lengyelországot. A provokációsorozatot a lázadásban elbukott Wagner zsoldoscsoportnak a szomszédos Belaruszba telepítése indította el: azóta lényegében naponta követik egymást a szóbeli fenyegetőzések és az alaptalan, de figyelemfelkeltő kijelentések. Varsó válaszul több ezer katonát vezényel a belarusz határra, illetve a Litvániával közös határ, a NATO Achilles-sarkának számító Suwalki-folyosó védelmére. A lengyel reakciók túlzottnak tűnhetnek, de két hónap múlva parlamenti választások lesznek, a kormánynak pedig éppen kapóra jön a lakosság félelmének erősödése.

A NATO Achilles-sarka A NATO keleti szárnyán a talán legösszetettebb geopolitikai helyzettel Lengyelország rendelkezik. Bár nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával határos – mindhárman EU- és NATO-tagok –, keleten hosszú határa van egyrészt Ukrajnával, másrészt az Oroszország vazallusává vált Belarusszal. Északon pedig egyfelől Oroszország a szomszédja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés