Előfizetői tartalom

Alig indult el a küzdelem a korábban még meghódítatlan területért, Oroszország máris vereséget szenvedett

Pár nap különbséggel próbálkozott Oroszország és India, hogy űreszközt küldjön egy olyan területre, ahová korábban még senki nem küldött: a Hold déli pólusához. Míg az orosz Luna–25 misszió kudarcot vallott, az indiai Csandraján–3 leszállóegysége sikeresen landolt, és kéthetes kutatásba kezdett a feltáratlan területen. Oroszország azonban nem hagyhatja abba az égi kísérőnkhöz vezető expedíciókat, a Hold ugyanis a hidegháború után újra a nagyhatalmi küzdelem egyik színtere lett.

Csaknem fél évszázad után indult újra az orosz Hold-program Augusztus 21-én kellett volna landolnia a Luna–25 nevű orosz űrszondának a Holdon, azonban két nappal korábban a küldetés kudarcot szenvedett: megszakadt a kommunikáció a leszállóegységgel, amely aztán az égitestbe csapódott és megsemmisült. 1976 óta – amikor a Kreml urát még Leonyid Brezsnyevnek hívták, országát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés