Előfizetői tartalom

Még bármi kisülhet az ősz legnagyobb politikai összecsapásából, de Brüsszelben a legrosszabbra készülnek

Október 15-én lesz az ősz legfontosabb európai választása, a lengyel parlamenti választás, amelynek kimenetele jelen pillanatban teljesen bizonytalan: a különböző felméréseket összesítve lényegében ugyanannyi esélye van annak, hogy a Jarosław Kaczyński vezette konzervatív PiS folytatja a kormányzást, mint hogy egy polgári koalíció élén visszatér a volt kormányfő, a nyugatos Donald Tusk. A választásnak komoly tétje van az Európai Unió szempontjából is. A Financial Times információi szerint Brüsszelben bár rezignáltan, de előre elkönyvelték Kaczyńskiék újabb győzelmét az EU ötödik legnagyobb gazdaságában.

Az esélyesek

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint öt pártnak, pontosabban öt pártszövetségnek van esélye bejutni az október 15-én esedékes lengyelországi választások után a parlament alsóházába, a Szejmbe.

  • Egységes Jobboldal (Zjednoczona Prawica – ZP), amelynek fő ereje a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość – PiS). Jelenleg az ebben az erősen konzervatív és EU-szkeptikus pártszövetségben lévő pártok adják a kormánykoalíciót.
  • Polgári Koalíció (Koalicja Obywatelska – KO), amelynek vezető ereje a 2007 és 2014 közötti miniszterelnök, Donald Tusk vezette Polgári Platform (Platforma Obywatelska – PO). A KO a kormánykoalíció legesélyesebb kihívója, jobbközép, centrista–liberális, nyugatos pártokból áll.
  • Szabadság és Függetlenség Konföderáció (Konfederacja Wolność i Niepodległość), három szélsőjobboldali párt formációja. Erős EU-szkepticizmus, Nyugat-ellenesség és abortuszellenesség jellemzi a szövetséget, Ukrajna támogatásával szemben is kritikusak, ugyanakkor gazdaságpolitikájukban szélsőségesen libertariánusok. Kizárták, hogy bármelyik nagy erővel is koalícióra lépjenek.
  • Baloldal (Lewica), amely az Új Baloldal (Nowa Lewica) és a Baloldal Együtt (Lewica Razem) pártok szövetségéből született. Szociáldemokrata, nyugatos, EU-párti programmal rendelkeznek, ezért a KO-hoz állnak közelebb, és annak potenciális koalíciós partnerei lehetnek, bár szavakban igyekeznek a két nagy közé pozícionálni magukat.
  • Harmadik Út (Trzecia Droga – TD), két formáció, a Lengyelország 2050 és a Lengyel Koalíció szövetsége, utóbbi maga is egy szövetség, melynek vezető ereje a kisgazda–kereszténydemokrata Lengyel Néppárt. Mint ahogy a szövetség neve is mutatja, ők is a két nagy erő alternatívájaként határozzák meg magukat. A KO-nál konzervatívabb nézetekkel rendelkeznek, de nyugatos beállítottságúak, így inkább Tusk esetleges koalíciós partnerei lehetnek.

Két nagyobb és három kisebb pártszövetség esélyes tehát a parlamentbe kerülésre az október 15-i választáson. A három kisebb pártszövetség jellemzően a két nagy alternatívájaként határozza meg magát, de az establishmenten leginkább a Konföderáció esik kívül, amely a legnagyobb eséllyel gyűjtheti be a főáramú lengyel politikával elégedetlenek protestszavazatait. Nem véletlen, hogy arányaiban a Konföderáció rendelkezik a legtöbb fiatal szimpatizánssal.

Míg a Konföderáció többször is határozottan kizárta a koalíció lehetőségét a két nagy erővel, a Baloldal és a Harmadik Út nem foglalt állást a kérdésben, de mindketten inkább a Polgári Koalícióval tudnának összebútorozni. Ha azonban a PiS-nek a többséghez kellenének a Konföderáció képviselői, sokan úgy gondolják, a Konföderáció kötélnek állna, és kormányra lépne – egy ilyen fejlemény nem lenne egyedülálló a politikatörténetben. De az is elképzelhető, hogy Kaczyńskiéknak a többséghez elég lenne néhány képviselőt átcsábítani a protestpárttól.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés