Előfizetői tartalom

Netanjahu hatalmának végét hozhatja el a Hamász terrortámadása

A Hamász fegyveresei által október 7-én elkövetett sokkoló mészárlás után két héttel a politikai elit elleni harag kezdi felváltani a gyászt a közbeszédben. A közvélemény erősen kritizálja a kormány válaszlépéseit, a terrorelhárítás felkészületlenségét, és egyre többen firtatják Benjamin Netanjahu miniszterelnök felelősségét a terrortámadásokban. A tragédia, amely 1300 izraeli életét követelte, könnyen lehet, hogy a harcok végével a kormány bukását is magával hozza.

Benjamin Netanjahu az egészen reménytelen politikai helyzetekből is mindig fel tudott állni eddig, de a legújabb gázai konfliktus könnyen lehet, hogy ismét arra kényszeríti: távozzon a hatalomból. Ahogy Izrael lassan feldolgozza az 1300 ember halálát okozó tragédiát, amely a Hamász által októberi 7-én elkövetett terrortámadás következménye volt, a közvélemény nemcsak a terroristákkal szembeni megtorló lépéseket, hanem a politikai felelősök elszámoltatását is elkezdte követelni.

A Maariv napilap által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás rávilágít az uralkodó hangulatra: az izraeliek mindössze 21%-a mondta azt, hogy támogatja, hogy Netanjahu a háború után is miniszterelnök maradjon, míg jelentős, 66 százalékos többség változást akar a kormányfői poszton, 13% pedig bizonytalan a kérdésben. Ha ma tartanának választásokat, a Likud jelentős vereséget szenvedne el, mandátumainak egyharmadát bukná, míg a Netanjahu fő riválisa, Benny Gantz által vezetett centrista Nemzeti Egység párt a megszerezné a kormányzópártok által elbukott 33 százalékot, amivel kormányt is alakíthatnának.

A MEGKÉRDEZETTEK TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGE, ÖSSZESEN 80% MONDTA AZT, HOGY AZ IZRAELI MINISZTERELNÖKNEK VÁLLALNIA KELL A FELELŐSSÉGET A VÉDELMI ERŐK ÉS A HÍRSZERZÉS MULASZTÁSAIÉRT.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés