Előfizetői tartalom

Nem várt helyről jöhet a gázai konfliktus megoldása: hogy tett szert ekkora befolyásra egyetlen szereplő?

A nemzetközi nyilvánosság számára a súlyos szárazföldi harcok, az állandó bombázások és a legfontosabb szereplők hangzatos kijelentései jelentik a legfontosabb híreket az izraeli–palesztin háborúval kapcsolatban. A zárt ajtók mögött azonban aktív diplomáciai munka zajlik, hogy az ellenkező oldalon álló felek meg tudjanak állapodni egymással a legfontosabb civileket érintő kérdésekben: a Hamász túszainak szabadon engedéséről, a humanitárius segélyek eljuttatásáról a Gázai övezetbe, vagy a kulcsfontosságú rafahi határátkelő megnyitásáról a civilek evakuálása érdekében. Mivel a felek egymással közvetlenül nem hajlandóak tárgyalni, ezért egy olyan szereplő bevonása szükséges, akit mindkét fél elfogad: így lett Katar az izraeli–palesztin konfliktus egyik legfontosabb szereplője.

Így lett az apró olajmonarchia az iszlamisták barátja Katar egy apró ország a Perzsa-öböl nyugati felén, területe mindössze a Dunántúl egyharmada. Az ország nagyrészt sivatagos síkság, a művelésre alkalmatlan területen csekély gazdálkodás folyik az artézi vizek felhasználásával. Van azonban egy adottsága, amely a világ élmezőnyébe repíti az egy főre jutó éves jövedelem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés