Előfizetői tartalom

Nagyot változott a világ Európában – A szélsőjobb példaképévé vált a régi nagy ellenség

A kiújuló izraeli-palesztin konfliktus az egész világot megrengette. A nyugati világban a politikai vezetők hamar elítélték a Hamász terrortámadását, sorra fejezték ki a szolidaritásukat Jeruzsálem mellett. A modern európai történelem során a szélsőjobboldali eszmék okozták a legnagyobb fenyegetést a földrész zsidóságának, különösen a második világháborúban. A radikalizmus ismét erősödőben van a kontinensen, ezért érdemes megvizsgálni, hogyan reagáltak a szélsőjobboldali formációk az október 7-i támadásra, és azóta milyen pozícióba helyezték magukat a kérdést illetően.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy az európai társadalmi erőviszonyok jelentősen átalakultak az elmúlt évszázadban. Ameddig a kontinensen élő zsidók létszáma jelentősen lecsökkent, addig a bevándorlásnak köszönhetően a muszlimok létszáma megnőtt. Egyik csoportot sem lehet egy monolit egységként kezelni, mivel az állandó véleménykülönbség belső megosztottságot eredményez. A töredezettség a mostani reakcióknál is a felszínre kerül. Az árnyalt megközelítés azonban nem túlzottan jellemző a többnyire populista, leegyszerűsítő üzenetekkel kampányoló szélsőjobboldali pártokra. A szervezetek gyakran egy egységként kezelik a különböző népcsoportokat is (megjegyzendő, hogy ez nem csak rájuk jellemző vonás a politikai életben).

A szélsőjobboldali eszmék terjedése emelkedő pályán van Európában, különösen Nyugat-Európában élveznek egyre nagyobb támogatottságot a hasonló pártok a választók körében.

Az elmúlt egy évszázadban azonban nemcsak a zsidó-muszlim lakossági arányok tolódtak el a kontinensen, hanem a jobboldali szélsőségesek üzenetei is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés