Előfizetői tartalom

Teljes a zűrzavar Lengyelországban: politikusok kerültek rács mögé, tízezrek vonultak utcára – Mi történik?

A közmédia ügyét követően újabb hatalmi összecsapás bontakozott ki a jelenleg ellenzékben lévő Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott Andrzej Duda államfő és az októberi választásokon nyertes Donald Tusk között. Ezúttal az váltott ki konfliktust, hogy a bíróság decemberben börtönbüntetésre ítélt két PiS-párti képviselőt egy 2007-es ügy miatt, miközben Duda már évekkel korábban kegyelmet adott nekik. A köztársasági elnök és az ellenzék szerint a két képviselő „politikai fogoly”, a kormánypártok szerint viszont az igazságszolgáltatás csak a munkáját végezte, és minden a jogszabályoknak megfelelően történt. Az államfő most újabb kegyelmi eljárást kezdeményezett, miközben a PiS nagyszabású tüntetést tartott csütörtök este.

Vitatott elnöki kegyelem

Még javában dúlnak a lengyel közmédia miatti csatározások Andrzej Duda államfő és Donald Tusk kormánya között, de máris újabb ügy borzolja a kedélyeket: Mariusz Kamiński volt belügyminiszter és egykori helyettese, Maciej Wąsik elítélése. A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) két jelenlegi parlamenti képviselőjét decemberben nyilvánította a bíróság bűnösnek egy 2007-es ügyben.

A 2019 és 2023 között belügyminiszterként szolgáló Kamiński 2006 és 2007 között a Központi Korrupcióellenes Hivatal (CBA) vezetője volt, amelyet Jarosław Kaczyński akkori miniszterelnök, jelenlegi PiS-elnök hozott létre 2006-ban. A vád szerint Kamiński hamis dokumentumokkal akarta inkriminálni a PiS egy akkori koalíciós partnerét, amivel törvénysértést követett el. A bíróság 2015-ben első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte Kamińskit és Wąsikot, azonban 2015. augusztus 6-án hivatalba lépett a PiS által támogatott Andrzej Duda, aki hamarosan elnöki kegyelemben részesítette őket.

Csakhogy 2017-ben, tehát még bőven a PiS-kormány hivatali ideje alatt, a legfelsőbb bíróság úgy ítélt, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés