ISW: összehangolják a csapásokat az oroszok, döntéskényszerbe kerülhet az ukrán hadvezetés

Portfolio
Ma is közzétette a napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War nevű elemzőház, amelyben az egyre súlyosbodó orosz nyomásról írnak.

Az elemzés arról ír, hogy az orosz csapatok a frontszakasz több részén egyre jobban fokozták a gépesített szárazföldi támadások mennyiségét. Az ISW szerint a jövőben ez folytatódhat, jelentős offenzívába műveletek indulhatnak. A nyomásgyakorlásnak azonban más oka is van: Moszkva egyre gyakrabban mér csapásokat az ukrán energetikai infrastruktúra elemeire, ezzel megosztják a figyelmet.

Az összehangolt támadások okaként azt nevezi meg a jelentés, hogy az oroszok a drón- és rakétacsapásokkal szeretnék elérni, hogy az ukránok a légvédelmi infrastruktúrát telepítsék át a kritikus fontosságú energiatermelő infrastruktúra mellé.

A lépéssel a frontszakaszok környékét még intenzívebben tudná támadni az orosz légierő, mivel csökkenne a vadászgépekre leselkedő veszély a bevetések során.

Az ukrán vezetés az utóbbi időben több alkalommal is felszólította a nyugati hatalmakat, hogy biztosítsanak a háború sújtotta ország számára megfelelő légvédelmet. A fejlett eszközök késése mellett Ukrajna az elmúlt időszakban több csúcskategóriás fegyvert is elveszített, így odalett egy Patriot és egy NASAMS-rendszer több eleme is. A fejlemények azt eredményezhetik, hogy az oroszok az összehangolt műveleteikkel felül tudnak kerekedni a frontvonalon az ukránokon, ami jelentős területi növekedést eredményezhet számukra.

Címlapkép forrása: Sebastian Kahnert/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF