Trump nagy bajba kerülhet: orosz pénzmosás miatt nyomoznak a hatóságok

Portfolio
Donald Trump közösségi médiavállalkozása, a Trump Media tőzsdei bevezetésekor a felügyeleti vizsgálatok leleplezték, hogy egy szövetségi vizsgálat alatt álló orosz-amerikai üzletembertől kapott sürgősségi hiteleket. Ezek a kölcsönök fontos szerepet játszottak abban, hogy a cég elkerülje a pénzügyi összeomlást, és megnyitották az utat a Trump Media és a Digital World Acquisition Corporation egyesülése előtt, ami a Truth Social anyavállalatot a tőzsdére vitte. A hatóságok szerint pénzmosás történhetett.

A szabályozási eljárás és a fúzióval kapcsolatos kimerítő értékpapír-vizsgálat közepette a Trump Media súlyos pénzügyi nehézségekkel találta magát szemben, és sürgősségi finanszírozásra volt szüksége. Az ES Family Trust, amely állítólag Anton Postolnikovhoz, a Paxum Bankkal kapcsolatban álló orosz-amerikai üzletemberhez kötődik, jelentős kölcsönökkel szállt be. A Paxum Bank egyébként a felnőtt szórakoztatóiparhoz fűződő kapcsolatairól ismert, nem rendelkezett amerikai hitelezési tevékenységhez szükséges engedéllyel, ami a tröszt szerepével kapcsolatos aggályokat vetett fel – írja a Guardian.

A kiszivárgott dokumentumok arra utalnak, hogy az ES Family Trust a Postolnyikov által a Trump Mediának nyújtott pénzügyi támogatás csatornájaként működött, összesen több milliós tranzakciókkal. Ezek a leleplezések árnyékot vetettek az egyesülési ügyletre, és felkeltették a szövetségi hatóságok figyelmét, amelyek már kiterjedt vizsgálatot folytatnak a lehetséges pénzmosás és bennfentes kereskedelem ügyében.

Bár Trumpot és médiavállalkozását továbbra sem vádolták meg szabálytalanságok elkövetésével, Postolnikov érintettsége miatt még eljárást indíthatnak ellene vagy cégével szemben.

Nem világos, hogy a szövetségi ügyészek tisztában vannak-e azzal, hogy a Trump Mediát az ES Family Truston keresztül Postolnikov hogyan és milyen mértékben támogatta. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Trump Media fúziója körüli pénzmosási nyomozás és a Postolnikovra irányuló vizsgálat az elmúlt hónapokban egyre átfogóbbá vált.

Erre utal, hogy 2023 júniusában az FBI kiterjesztette a nyomozást, és közösen dolgozott a belbiztonsági ,inisztérium El Dorado munkacsoportjával, amely a pénzmosásra szakosodott, valamint az Illicit Proceeds and Foreign Corruption osztályával, amely olyan korrupt külföldi tisztviselőket vesz célba, akik amerikai szervezeteket használnak illegális pénzek tisztára mosására.

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök beszél a médiának, miután részt vett a megölt New York-i rendőr Jonathan Diller virrasztásán a Massapequa temetkezési vállalatnál a New York állambeli Massapequában 2024. március 28-án. A fotó forrása: Spencer Platt/Getty Images.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF