Portfolio signature

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

Az utóbbi években Kína és az Egyesült Államok egyre kiélezettebb küzdelmet vív a globális hegemón szerepének betöltéséért. Peking a 2013-ban bejelentett Övezet és Út kezdeményezésen (Belt and Road Initiative – BRI) keresztül növeli a gazdasági-politikai-társadalmi befolyását szerte a világban, az elmúlt években pedig szép lassan a katonai szempontok elkezdtek megjelenni. Washington sokáig nem akart különösebben foglalkozni az elképzeléssel, a kínálkozó lehetőségre pedig Kína ellentmondást nem tűrően lecsapott. Az ország hatalmát erősíteni kívánó beruházások sorra jelentek meg szerte a világon. A kezdeményezés eleinte főleg Délkelet-Ázsiára, a közép-ázsiai posztszovjet államokra, a Közel-Keletre, valamint Afrikára és Európára fókuszált, de az első sikereket követően Peking Óceániára és Dél-Amerikára is kiterjesztette az immár az egész világot behálózó terveit.

Az Egyesült Államok csak későn eszmélt arra, hogy a BRI képes lehet megváltoztatni Washington szuperhatalmi pozícióit, de az elmúlt években ébredezni látszik az amerikai gépezet.

A Fehér Ház szövetségeseivel sorra jelenti be az Övezet és Úttal rivális elképzeléseket, ezek jelentősége viszont egyelőre korlátozottnak tűnik. Ami viszont kifejezetten fájó pont lehet Amerika számára, hogy a kínaiak megjelentek az ország „hátsó udvarának” számító közép-amerikai és karibi térségben is, amely már évszázados doktrínákat kérdőjelez meg. A két hatalom közötti térségi versenyfutásról itt írtunk részletesebben:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés