Giccsadó fenyegeti a te lakásodat is?
Ingatlan

Giccsadó fenyegeti a te lakásodat is?

Szokatlan adót vezetett be tavaly Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kerület építésügyi szempontjait figyelmen kívül hagyó építkezőkkel szemben. A településkép-védelmi települési adóról szóló rendeletet, vagyis a giccsadóként ismertté vált adót az önkormányzat azokra az egyszerű bejelentéssel épülő 300 négyzetméter alatti lakóépületekre veti ki, amelyeket nem a helyi előírásoknak megfelelően terveznek és kiviteleznek. A lassan egy éve létező adó kapcsán megkérdeztük a III. kerületi önkormányzatot, hogy milyen gyakran élt a giccsadó alkalmazásának lehetőségével és valóban visszatartó erőt jelent-e a túlzásba eső építkezőkkel szemben.
Az évente félmillió forintos adót azon lakóingatlanok esetében veti ki az önkormányzat, amelyeknél az épület a főbb építési előírásoknak megfelel ugyan, de a rendelet által előírt övezeti és településképi előírásokat figyelmen kívül hagyja, vagyis jelentősen elüt a szomszédos épületektől, megbontva ezzel az egységes utcakép látványát.

Mi okozza a problémát?

Azáltal, hogy a 300 négyzetméter alatti lakóépületek építése egyszerű bejelentéssel lehetségessé vált, felmerült a veszélye az utcaképbe nem illő házak terjedésének. A településkép-védelmi adó bevezetésének elsődleges célja a jogkövető magatartás elősegítése volt - mondta el a Portfolio megkeresésére Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. Az adó az épített környezet megóvását segíti elő, aminek különösen az olyan történelmi hagyományokkal bíró településrészeken van jelentősége, mint Békásmegyer-Ófalu.

Lakásfejlesztések esetében előfordulhat, hogy egy családiházas övezetben többlakásos társasház épül, ami önmagában nem szabálytalan, de a beruházó a maximális területkihasználás érdekében nem lakáscélú helyiségeket is lakáscélúvá alakítja utólag, amivel viszont már szabályokba ütközik. Erre példa az a terveken garázsként szereplő helyiség, amit az építkezés során esetlegesen lakószobává alakítanak át, így növelve a hasznos alapterületet. Ezzel viszont a lakáshoz tartozó parkolóhely megszűnik, így sok esetben csak az utcán lesz lehetőség parkolásra, ami már zavaró lehet a szomszédok számára is. Az ellenőrzést tehát az ehhez hasonló esetek megelőzése is indokolja.

Giccsadó fenyegeti a te lakásodat is?
Forrás: Google Maps

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha valaki építkezni akar a III. kerületben, akkor az építési szándék egyszerű bejelentését követően 15 napon belül az elsőfokú adóhatóságnál be kell jelentkeznie. Ezt követően 60 nap áll rendelkezésre a főépítészi vélemény beszerzéséhez, ami után - ha az kiadásra került - egy bevallást kell benyújtani az adóhatósághoz, ami alapján eldől, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettség. Ezt követően a lakóház felépítése - a használatbavételi engedély kiállítása - után 30 napon belül a tulajdonosnak újabb bevallást kell tennie és főépítészi véleménnyel igazolnia, hogy a tervek szerint létesült lakóház is megfelel az ÓBVSZ (Óbuda-Békásmegyer Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló rendelet) előírásainak. Ekkor dől el véglegesen, hogy kell-e települési adót fizetni.

Hány lakást érintett eddig?

Az önkormányzat eddig 61 adóalanyt regisztrált, azonban ebből a főépítészi vélemények alapján 60 esetben az építtetők jogosultak voltak a mentességre, ugyanis a figyelmeztetés hatására módosították eredeti elképzeléseiket. Tényleges adófizetési kötelezettsége csak annak keletkezik, aki a jogi szabályozástól eltérően, a városképbe (utcaképbe) nem illeszkedő módon, továbbá esetlegesen a szomszédok rendeltetésszerű joggyakorlását sértve épít - 300 négyzetmétert nem meghaladó összes hasznos alapterületű - lakóházat, lakóépületet. A főépítészi vélemények alapján eddig ez egy esetben fordult elő, tömeges alkalmazásról tehát nem lehet beszélni.

Az önkormányzat szerint az adó jelentős visszatartó erővel bír az esetleges szabálytalanságokkal szemben. Az építészek és a fejlesztők ennek hatására többször is egyeztetnek előzetesen és a tervezés során mind a Főépítészi és Várostervezési Irodán, mind az Építési Hatósági Osztályon, hogy a terveik és az épület biztosan megfeleljen az előírásoknak.

Csak Óbuda van veszélyben?

A giccsadót egyelőre csak a III. kerületi önkormányzat vezette be, azonban az új építésű projektek száma alapján nem biztos, hogy ez az egyetlen veszélyeztetett kerület. Jelentősen több projekt zajlik családiházas övezetben a XI. kerületben, de hasonló nagyságrendben építkeznek a II. kerületben is.

Giccsadó fenyegeti a te lakásodat is?
Az egyszerű bejelentéssel építhető 300 négyzetméter alatti lakóépületek esetében tehát nem kizárt, hogy a jövőben más kerületek is hasonló intézkedéseket vezetnek be a túlzásba eső építkezők szabályozásának érdekében.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
lakások kisutca