Előfizetői tartalom

Kipukkadt a panellufi? - Gyanúsan nőtt a panellakások értékesítési ideje

Portfolio
A legfrissebb MNB-s lakáspiaci jelentés több dologra is rávilágított: egyrészt tovább lassult a lakóingatlanárak éves növekedési üteme, negyedéves alapon azonban nem csökkentek a lakásárak 2020 első negyedévében. Másrészt a visszafogottabb vásárlási kedv néhány ingatlantípus esetében az értékesítési időt is meghosszabbította, az egyik példa a panellakás, amelynél 2020 elejére másfélszeresre nőtt az az idő, amíg vevőt találtak a tulajdonosok, miközben volt olyan ingatlantípus, ami egyértelműen a vásárlók kedvence lett és a lassuló piac ellenére is gyorsabban létrejött az adásvétel. Harmadrészt a jelentésből kiderül az is, hogy Budapesten és országosan is pár százalékponttal növekedett az alku mértéke és az irányár mérséklése.

Általánosságban az értékesítési idő növekedése jól jelezheti előre, hogy kisebb az érdeklődés a lakásvásárlók oldaláról. Ez lehet amiatt, hogy az adott területen, vagy lakástípusnál már kevesebbek számára felelnek meg az árak, vagy különleges helyzetekben - mint amit idén március vége és május között láttunk - fizikai korlátai is lehetnek egy adásvételnek. Utóbbiból természetesen adódik, hogy idén a tavaszi hónapokban jóval kisebb volt a tranzakciószám a vártnál és a korábbi év azonos időszakánál (márciusban, 11 ezer, áprilisban 6 ezer, májusban 8,4 ezer a DH becslése alapján), érdekes azonban, hogy ez a csökkenés már tavaly is érződött: csak Budapesten 39 százalékkal kevesebb adásvétel zajlott éves szinten 2018-hoz képest, míg országosan is 20-25 százalékkal kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát. 

Természetesen a nagyon jó árú, vagy minőségű, elhelyezkedésű lakások iránt mindig lesz kereslet, az alábbhagyó vásárlási kedvet viszont először az általános piaci környezetben kevésbé kedvelt lokációk, vagy ingatlantípusok szenvedhetik meg, amelyek felíveléskor azért népszerűek, és drágábbak, mert a kisebb megtakarítással rendelkező vevők kiszorulnak egy bizonyos vásárlói körből. Tipikusan ilyenek a panellakások. Ha pang a piac, akkor relatíve olcsón hozzá lehet jutni, az alacsony értékelésük miatt, amikor viszont pörgés van, akkor sokan választják ezt a kategóriát, a téglalakások jelentős drágulása miatt. Mostanra országosan és Budapesten is éves szinten már lassul az árak emelkedése, mindeközben érdemben nőtt a kisebb lakások, illetve a panellakások értékesítéséhez szükséges idő.

A budapesti panellakások medián értékesítési ideje a 2018 negyedik negyedévi 1,3 hónapról 2019 utolsó negyedévére 1,7 hónapra, 2020 első negyedévére pedig 2,0 hónapra emelkedett.

Miről lesz szó a cikkben?

  • Lakástípusok, ahol nőtt az értékesítési idő
  • A vásárlók kedvencei: ha pang a piac is elkapkodják ezeket a házakat
  • Mennyit lehet most alkudni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés