Portfolio signature

Kedvezményes lakásáfa: ekkora árcsökkenés jöhetne a budapesti új lakásoknál

Portfolio
Nagyon jelentős változások jöhetnek a hazai újlakáspiacon, miután Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy ismét 5 százalékra csökken a jövőben épülő lakások áfakulcsa. A kedvezményes áfa ráadásul várhatóan nem az egyetlen kedvezmény lesz, hanem a lakásfelújítást segítő és egyéb, a családokat támogató kedvezmények is jöhetnek. Vajon mit fog okozni ez a most épülő lakások árában? Megmutatjuk, és azt is, hogy miért lenne fontos, hogy az új építések mellett a felújításokra is kiterjedjen a kedvezmény.

A szerdai bejelentés értelmében 2022 végéig minden elkezdett projektre, társasházra, családi ház építésére vonatkozik majd a kedvezmény, vagyis 2022 után még 5 vagy jobb esetben akár 10 évig szabadjára engedik az új lakások 5 százalékos áfával történő építését. A kedvezmény 2021. január 1-jétől lép majd érvénybe, így az ezt követő években akár százezres nagyságrendben épülhetnek új lakások kedvezményes lakásáfa mellett.

A kedvezményes lakásáfa hatásaival kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián.

Mi lesz a rozsdaövezetekkel?

Egészen eddig a rozsdaövezetekre bejelentett kedvezményes lakásáfával foglalkoztunk kiemelten, ugyanis általánosan, az összes lakásfejlesztésre kiterjesztett kedvezményről nem volt szó korábban. A kérdés tehát jogos, hogy ha minden lakás megkapja a kedvezményt, akkor mi fogja ösztönözni a fejlesztőket arra, hogy a rozsdaövezetekben kezdjenek építkezni, segítve ezzel a leromlott városi területek megújítását. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a korábbi rozsdaövezeti javaslatokat is felülvizsgálják majd, ami alapján feltételezhetjük, hogy bizonyos területekre jöhetnek egyéb kedvezmények.

Mennyibe kerülnének így az új lakások?

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján megnéztük, mekkora árcsökkenést kellene elméletben eredményeznie az egyes kerületekben épülő új lakásoknál annak, ha a 27 százalékkal épülő lakásfejlesztésekben kínált lakásokat hirtelen minden fejlesztő 5 százalékos áfa mellett kezdené árusítani.

A cikkből kiderül:

  • Mennyivel lehetnének olcsóbbak a budapesti új lakások az 5 százalékos áfa hatására?
  • Miért lenne fontos, hogy a támogatási rendszert a lakásfelújításokra is kiterjessze a kormány?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések