Előfizetői tartalom

Mennyire éri meg 2021-ben lakásba fektetni a pénzünket? - Hozamok és bérleti díjak Magyarországon és Európa városaiban

Az elmúlt években folyamatosan annak lehettünk tanúi, hogy a lakásárak jelentős emelkedésével párhuzamosan a lakáspiaci hozamok az ország egész területén csökkennek. Hol állunk most Budapest kerületeit és az ország nagyobb városait nézve? Mi a helyzet Európa többi városában? Mennyibe kerül ma a lakhatás a jövedelmek és a lakbérek összefüggésében? Az alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Nem mondunk újat azzal, hogy 2013-ban, a válság mélypontján rendkívül alacsony áron lehetett lakást vásárolni az országban. A devizahitelválság nyomán a magas eladósodottság, az alacsony hitelfelvételi hajlandóság, és a jövőbe vetett bizalmatlanság miatt nagyon alacsony volt a kereslet, ami a lakásárakban is erősen éreztette hatását. A lakásvásárlás a bérleti díjakat nézve is olcsó volt, így aki abban az évben befektetési céllal vásárolt lakást, több budapesti kerületben is 10 százalék feletti éves hozamot tudott realizálni, de 7 százaléknál sehol nem volt alacsonyabb a lakáskiadással elérhető éves hozam.

2020-ra mindez megváltozott. A gazdasági környezet 2014-től egyre inkább javulni kezdett, a bizalom kezdetben a befektetők, majd a saját célra vásárlók körében is visszatért, nőtt a kereslet és ezzel együtt a lakásárak is rohamos emelkedésnek indultak. A lakáskiadással elérhető hozamok viszont csökkenni kezdtek, így a tavalyi év első felében már csak egy-egy vidéki városban közelítette a 7 százalékot a nettó hozam, miközben több budapesti kerületben - II., V., VI. XI. - is 4 százalék alá csökkent.

Magyarországon tehát mindenhol erős hozamcsökkenés következett be, ha valaki most szállna be a lakáskiadásba akkor inkább a külsőbb kerületekben vagy néhány vidéki városban érdemes nézelődnie. Fontos megjegyezni, hogy ezek a számok a 2020 első félévi állapotot tükrözik, az azóta eltelt időszakban 5-10 százalékot mérséklődtek az árak a fővárosban, ugyanakkor a bérleti díjak ennél is nagyobb mértékben csökkentek. A rövidtávú lakáskiadás a turisták hiánya miatt szünetel, így a belvárosban hosszútávú kiadással számolva a fentinél is alacsonyabb hozamokra lehet számítani. Nézzük meg, hogy áll Budapest Európa többi városához képest!

A cikkből kiderül:

  • Milyen hozamok érhetők el lakáskiadással Európa fővárosaiban?
  • Hogy aránylanak egymáshoz a lakásárak és a jövedelmek Európa fővárosaiban?
  • Hol a legmagasabbak a jövedelmekhez képest a bérleti díjak?
  • Hol, mennyi pénz marad a munkavállalók zsebében, miután kifizették a lakás bérleti díját?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés