Portfolio signature

Kik a legnagyobb bérlők a budapesti irodapiacon?

Portfolio
A budapesti irodapiac egyes területei nemcsak a piaci mutatók alapján, hanem a bérlők típusai szerint is sok esetben jól meghatározhatók. Míg a nemzetközi nagyvállalatok - főként az SSC szektorban - a nagy méretű, flexibilis irodatereket részesítik előnyben, addig a belvárosi, történelmi épületeknek is megvannak a maguk bérlőtípusai. Az alábbiakban a főváros két alpiacán, a Váci úti folyosón és a CBD-ben néztük meg, hogy kik a legnagyobb bérlők, a Cushman & Wakefield tanulmánya alapján.

A Váci folyosó irodafolyosó a nemzetközi nagyvállalatok kedvelt területe, ahol nagy számban érhetők el modern, nagyméretű, hatékonyan berendezhető irodaterületek. Míg a teljes fővárosi állomány negyede, a teljes bérlői kereslet harmada tartozik ide, ahol az irodaterek volumene mellett a jó tömegközlekedés és a munkaerő közelsége is hozzájárult a népszerűséghez. Nézzük, kik alkotják a bérlőket!

cushman1
A Váci úti irodafolyosó legnagyobb bérlői (m2), Forrás: Cushman & Wakefield

A főváros ezen alpiacán 23 olyan cég van, akikhez több mint 5000 négyzetméternyi irodaterület tartozik. Közülük is kiemelkedik a GE, akihez önmagában 45 ezer négyzetméternyi irodaterület köthető, de az elmúlt években is több jelentős tranzakció valósult meg a Váci úti folyosón. Ilyenek voltak a BP, a Raiffeisen vagy az ExxonMobil 20 ezer négyzetméter feletti, vagy azt közelítő tranzakciói, de a 10-15 ezer négyzetméteres kategóriába is olyan nemzetközi nagyvállalatok tartoznak, mint a KPMG, a Diageo vagy a BlackRock, ugyanakkor az egyik legnagyobb magyar foglalkoztató, a Magyar Posta is ide sorolható.

A Váci úti folyosó átlagos bérleti díjai jelenleg 17,5 eurót tesznek ki négyzetméterenként havonta.

A cikkből kiderül:

  • A Váci úti folyosó mellett kik a belvárosi alpiac legnagyobb bérlői?
  • Mekkora irodaterület tartozik hozzájuk?
  • Milyen tevékenységet végző cégek választják leginkább a belvárosi alpiacot?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések