Előfizetői tartalom

Mi lesz Magyarország turizmusával a szomszédos háború árnyékában?

Futó Péter
Alighogy megindult a turizmus covidból történő kilábalása, rögtön egy újabb csapás, az orosz-ukrán háború sújtja a szektort. Nem meglepő, hogy az ukrán és orosz vendégfoglalásokat lemondták, azonban számos más országból is érkeztek visszamondások. Hogy milyen hatása lehet a háborúnak a hazai turizmus alakulására, arról az ágazat több szakértőjét is megkérdeztük. Bár átfogó elemzést még korai készíteni, az eddigi történések alapján már most arra következtethetünk, hogy az előttünk álló időszak sem a hazai turizmus fénykoraként fog bevonulni a történelembe.

A háború azonnali hatásai – Így látják a szakértők

„A háború kitörésével párhuzamosan egyrészről rengeteg elsősorban február végi, márciusi foglalást töröltek Ukrajnából és Oroszországból, másrészről hirtelen megnőtt az ultra last minute ukrán menekültek általi foglalások száma. Szomorú érdekesség, hogy amerikaiak is mondják le a kora tavaszi foglalásokat, mert azt hiszik a háború szinte itt zajlik. Ezt a félreértést táplálhatja Nancy Pelosinak a képviselőház demokrata párti házelnökének szavai, aki szerint Putyin Magyarországot támadta meg.” – mondta el Schumicky Balázs, a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke.

"Március elejére természetesen nálunk is az összes orosz, ukrán foglalást lemondták, de ezen kívül is jöttek lemondások, bár ez nem meghatározó." – erősítette meg Flesch Tamás, a Continental Group Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elmondta, hogy az orosz vendégek foglalásai egyértelműen kiestek, és a háborús helyzet miatt más európai, vagy tengerentúli vendégek részéről is érkeztek már lemondások.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái