Előfizetői tartalom

Most akkor mégis mekkora földrengésre tervezik a magyar épületeket? És miért?

Magyarországon harmad-negyedakkora földrengéseknek kell csak ellenállniuk az épületeknek, mint abban a régióban, ahol a február 6-i földmozgás történt. Ez abból következik, hogy a szabványok az alapján határozzák meg az elvárt biztonsági szintet, hogy mekkora talajgyorsulások várhatók egy adott épület környezetében – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Checklistnek adott interjújában Madaras Botond építőmérnök. A szakembert más témák mellett arról is kérdeztük, hogy egy hasonló mértékű földrengés miért okozhat jóval nagyobb pusztítást Törökországban, mint például Japánban vagy Kaliforniában.

Magyarországon 2010 óta az Eurocode szabványrendszer szerint zajlik az ingatlanok tartószerkezetének tervezése, s ennek a szabványsorozatnak egy része vonatkozik a földrengések elleni védelemre – mondta el Madaras Botond építőmérnök a Portfolio Checklist hétfői adásában.

Hozzátette: ez a szabványrendszer nemcsak Magyarországon érvényes, hanem a teljes EU-ban, és a pontos, földrengések szempontjából releváns paramétereket aszerint határozzák meg, hogy e katasztrófatípus tekintetében mennyire veszélyes területről van szó.

Az egész szabványsorozat ezt a célt szolgálja, hogy a biztonsága az épületeknek megfelelő legyen

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés