Előfizetői tartalom

Mennyi ideig kell dolgozni egy saját lakásért az európai fővárosokban? - Mutatjuk a legújabb listát

A korábbi évek dinamikus növekedésével ellentétben Európa-szerte csökkenést mutatnak a lakásárak az utóbbi időben. Van, ahol ez a folyamat már több mint egy éve tart, míg máshol - köztük Magyarországon is - a tavalyi év második felében indult el a csökkenés. Joggal gondolhatjuk ez alapján, hogy ha az inflációt többé kevésbé követve a bérek is emelkednek, akkor egyre jobb helyzetbe kerülnek a lakásvásárlók. Hogy ez valóban így van-e, azt az MNB és a KSH számai alapján néztük meg, kiemelve, hogy az egyes európai fővárosokban milyen terhet jelent a jövedelmekhez képest a lakásvásárlás és a bérlés.

Az adásvételek számának a csökkenése mostanra egyre több országban jár együtt a lakásárak nominális csökkenésével. Nem drasztikus zuhanásról van szó, de a korábbi időszakkal szemben mindenképpen egyértelmű fordulatról beszélhetünk. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy míg a tavalyi harmadik negyedévben még csak néhány országban volt látható árcsökkenés, addig az utolsó negyedévben már a legtöbb európai országban kezdtek mérséklődni az árak.

Eljött a vásárlás ideje?

Nem csak Magyarországon jellemző, hogy sokan kivárnak most a vásárlással egyrészt a magas hitelkamatok, másrészt befektetői szempontból az alternatív termékek magasabb hozamai miatt. Nem véletlen, hogy az európai fővárosok felében – a hitelpiaci kondíciókat nem számítva – a tavalyihoz képest javult a lakásvásárlás elérhetősége. A fővárosok másik felében azonban még kisebb mértékű romlás volt tapasztalható.

Budapesten 2023 első negyedévében 16,2 évnyi országos átlagjövedelem volt szükséges egy 75 négyzetméteres lakóingatlan megvásárlásához, ami megegyezett az előző év azonos időszaki értékével.

A cikkből kiderül:

  • Hány évnyi átlagfizetésbe kerül egy 75 négyzetméteres lakás az európai fővárosokban?
  • Az átlagjövedelem mekkora részét viszi el egy 3 és egy 1 szobás lakás bérleti díja az európai fővárosokban?
  • Mekkora elkölthető jövedelem marad a lakbér kifizetése után a V4-ek fővárosaiban és Bécsben?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés