Előfizetői tartalom

Egy évtizede nem látott összeomlás a magyar lakáspiacon – Mi ez, ha nem hitelválság? (TOP 10 sztori - 2.)

Egy hosszú évekig túlértékelt magyar lakáspiacot talált telibe a száguldó infláció és a megemelkedett kamatkörnyezet 2022-ben, hogy aztán ennek negatív hatásait jórészt a most magunk mögött hagyott évben éljük át. Évtizedes rekordok dőltek meg a lakások és a lakáshitelek piacán: a tranzakciószám 2013 óta nem volt ilyen alacsony, a lakásárak szintén tíz év után most csökkentek először. A 2008-as krach után három év kellett ahhoz, hogy reálértéken akkorát zuhanjanak a lakásárak, mint most egyetlen év leforgása alatt. Bár a lakáshitel-felvételek lefeleződése is a 2008-as pénzügyi válságot idézi, banki indikátorok egész sora bizonyítja, hogy 2023 nem egy újabb magyar hitelválság éve volt. Nem 2008 szelleme kísért minket, és várhatóan jövőre sem fog.

Gyenge volt az év a hazai lakáspiacon, a vásárlók bizalma megingott, a gazdaság recesszióba csúszott. Bár a munkaerőpiac stabil és a munkanélküliség alacsony, a bérek nem tudták tartani a lépést az inflációval, ami reálbércsökkenéshez vezetett. A lakáspiacon elérhető hozamok sem voltak vonzók a befektetők számára, közülük sokan más eszközökben, például állampapírban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés