Így fog kinézni a Déli Városkapu

2018. december 19. 16:34    
nyomtatás
 
Kihirdették a Déli Városkapu Program tervpályázatának a nyertesét, a mintegy 135 hektáros terület rozsdaövezetének és elhanyagolt részeinek fejlesztésével egy 12 ezer diák elszállásolására alkalmas kollégiumot, valamint többek között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai stadiont is kialakítanának. Mutatjuk a győztes csapat látványterveit.


A Budapest 2030 tervhez kapcsolódóan a fővárosban úton-útfélen láthatóak állam- és közigazgatási, sport-, zöldterületi és kulturális fejlesztések, ezek közül soknak már az előkészítése megkezdődött, de a tényleges kivitelezés csak a következő években indul el. Így van ez az egykori Nagyvásártelep környékére megálmodott Budapest Diákváros vagy más néven Déli Városkapu beruházással is, amit más nagyobb volumenű projektekkel együtt 2020-2026-ra terveznek befejezni.

2018.10.12 09:10 Kikerült egy lista, ami tételesen sorolja fel a Budapestre tervezett fejlesztéseket

Sokféle terv született már Csepel-sziget északi részének lehetséges hasznosítására, ezek közül a legfrissebb a Déli Városkapu Program, aminek keretében 12 ezer diák számára épülnének kollégiumok a sziget északi csücskében. Emellett viszont nem csak diákszállókat, hanem sport- és rekreációs fejlesztéseket is megvalósítanának, többek között egy 15 ezer férőhelyes atlétikai stadion. A mintegy 135 hektáros terület rozsdaövezetének és elhanyagolt részeinek fejlesztésével a belváros határa is kijjebb tolódna, a terület ugyanis megfelelő tömegközlekedés esetén a belvárosból is gyorsan elérhető lenne. Az észak-nyugat soroksári esetleges fejlesztésekkel ráadásul a Közvágóhídra tervezett fejlesztésekkel is összekapcsolódna a terület, teljesen átalakítva a mai városképet.

Erre a komplex városfejlesztésre írt ki nemzetközi tervpályázatot a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt., a beérkezett pályaművek értékelése megtörtént, a mai napon pedig az eredményhirdetésre is sor kerülhetett.

A pályázaton egy olyan városnegyed megtervezése volt a cél, amely új jelentőséget adhat az alulhasznosított barnamezős területnek, miközben fontos aspektus a város és víz kapcsolatának erősítése, illetve a műemléki védettségű építmények (mint a Nagyvásártelep épületet vagy a Kvassay-zsilip körüli épületegyüttes) megőrzése. Mindezek mellett elsődleges szempontot volt a fenntarthatóság.

Az eredményhirdetésen Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes elmondta:

Budapest 2030 Programot aktualizálja most a Fővárosi Közfejlsztések Tanácsa, a budapesti projektek a Tanács jóváhagyás után kerülhetnek az országgyűlés elé. A Déli Városkapu Program megvalósítására a főváros és a kormány olyan plyázatokat várt, ahol a legfontosabb szempontok városképi megjelenés, az építészeti minőség, közösségi terek kialakítása, a terek közötti kapcsolati rendszer kialakítása, valamint az innováció. A jelen programjai között nem maradhatnak ki az okos megoldások és a fenntarthatóság, valamint a városfejlesztés, a megfelelő közlekedési infrastruktúra megteremtetése. Az új Duna-híd is kapcsolódik a projekthez, így már a tervezésnél is belevonható a koncepcióba.


Szalay-Bobrovniczky Alexandra

humán főpolgármester-helyettes, Budapest

Budapest Főváros Önkormányzata

 Tovább »Három fő ága volt a beérkezett plyázatoknak, az egyik csoportban, a részben elzárt Csepel városrészt integrálták volna a fővárosba, a másik, ahol a zöldterületek domináltak, és a harmadik ahol a közlekedési csomópontok kialakítása kapott nagy hangsúlyt.

Így fog kinézni a Déli Városkapu


A bírálóbizottság elnöke Fürjes Balázs, Budapestért és agglomerációért felelős államtitkár elmondta, hogy Budapest történelmének legsikeresebb korszakát élhetjük át, 2030-ra Budapest lehet az egyik legjobb főváros. Az elmúlt 20 évből kirajzolódik, hogy a város dél felé növekszik és terjeszkedik, melynek az egyik oka, hogy erre van tere a növekedésnek, a másik a közlekedési infrastruktúra. A budai oldalon a Kopaszi-gát fejlődése, az Infopark jó példa erre a terjeszkedésre, ezeket látva mondhatjuk, hogy Dél-Pest és Észak-Csepel a város aranytartaléka. A Diákszálló körülbelül 5 kilométer távolságra van a Deák Ferenc tértől, vagyis egy feltáratlan, a belvároshoz közeli területről van szó.

Fürjes Balázs

Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár

Miniszterelnökség

2000-2002 között három évig a Budapest Sportcsarnok (Papp László Sportaréna) újjáépítéséért a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos voltam, 1998-2002 között igazgatósági tagja, részben... Tovább »Ki lett a nyertes?


Összesen 17 pályamű érkezett, melyek közül 7 került díjazásra, továbbá három dobogós helyet hirdettek ki.

  • Harmadik helyezett: 3h építésziroda
  • Második helyezett: Feilden Clegg Bradley Studios International - Tarka Építész Műterem Kft.
  • Első helyezett: Snohetta tervezőiroda


Déli Városkapu győztes látványtervek
Déli Városkapu győztes látványtervek (galéria, 3 kép)


Az oslói székhelyű tervezőiroda mintegy 200 munkatársat foglalkoztat, ők tervezték többek között a Calgary központi könyvtárat, valamint a norvég nemzeti opraházat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium