strucc
Podcast

Fel kell vennünk a harcot a koronavírus álprófétáival, mert ezen emberi életek múlnak - PODCAST

A vírustagadók és járványbagatellizálók tábora egyre növekszik Magyarországon is, egyszerű érveikkel, hangzatos teóriáikkal és megnyugtató állításaikkal könnyen a bűvkörükbe tudják vonni a bonyolult szakszavakra nem vevő, a lezárásokat elutasító, egyébként felelős embereket is. Lezárásokat és tömeges halálozásokat viszont senki nem akar, ennek elkerülése érdekében kell felvennünk a harcot a járványtagadókkal, és meg kell döntenünk a leegyszerűsítő tévhiteiket. Muszáj így tennünk, még akkor is, ha ez nem olyan egyszerű. Ehhez nyújt segítséget a Portfolio legújabb podcastjében, amelyben kivesézzük, hogy miért is lehet ennyi járványtagadó, szót ejtünk összeesküvés-elméletekről, a legközismertebb tévhiteket pedig megcáfoljuk.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A koronavírus második hulláma gyors felfutást mutatott, az esetszámok a napi 10 körüli szintről két-három hét leforgása alatt 1000-es nagyságrendig futottak fel. A tesztelési kapacitásaink hamar elérték a határt, a kontaktszemélyeket így már sok esetben nem is teszteljük, és a gyanús eseteknek is napokat kell várnia a tesztre. A halálozások száma eközben szintén emelkedésnek indult, és a trend további emelkedést mutat. A kórházban ápoltak száma szintén meredeken emelkedik, a lélegeztetésre szorulók között pedig vannak fiatal, a koronavírus-fertőzést leszámítva egészséges emberek is. Az idei gazdasági visszaesésünk a tavaszi lezárások miatt évtizedek óta nem látott mértékű lesz, ezért nem tehetjük meg, hogy szigorú korlátozó intézkedésekkel tovább rontsunk a helyzeten, azaz az emberek gyakorlatilag mindenféle korlátozás nélkül érintkezhetnek egymással, sokszor úgy terjesztik a vírust, hogy nem is tudják, megfertőztek másokat.

Mélységesen szomorú és roppant veszélyes, hogy pont ilyen kritikus időkben vált tömegessé a vírustagadás jelensége a magyar társadalomban.

Rengetegen vannak, akik vagy nem hiszik el, hogy a koronavírus valóban létezik, vagy elhiszik, de egészen vad ötletekkel állnak elő annak eredetére vonatkozóan (például világösszeesküvést sejtenek mögötte). A legtöbben viszont vélhetően azok vannak, akik nem tudják, miben is higgyenek, és igénylik a valós információt, aminek birtokában racionálisan cselekednének, viszont ha az egyszerű magyarázatok, a hangzatos elméletek jutnak el hozzájuk a nehezen értelmezhető és kis számú empirikus tény helyett, akkor ők is áldozatává válnak a totálisan igaztalan érveknek, félreértéseknek, hazugságoknak. A koronavírus-járvány ugyanis új vírus, így valóban sok körülötte a félreértés, ráadásul az orvosi szakszavak, amelyekkel leírják a helyzetet, bonyolultak. A valóság mindig bonyolult.

Az alapvető tények azonban ismertek: a járvány veszélyes mind az egyéni egészségünkre, mind a társadalmunk és a gazdaságunk általános állapotára. Ezért nem szabad hagyni, hogy a gyorsan terjedő tévhitek győzzék meg a bizonytalan többséget a tények helyett - igenis fel kell vennünk a harcot a vírustagadókkal, mert ezen szó szerint emberéletek múlnak. Csak akkor lehet sikeres ugyanis a második hullám elleni védekezés - amely egyszerre célozza az ország lezárásának elkerülését és az esetszámok elszaladásának megállítását - idehaza, ha egyéni szinten mindenki komolyan veszi a mostani helyzetet. 

Ebben a küzdelemben nyújt muníciót a Portfolio Makro podcastje, amelyben Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója és Zsoldos Ákos, a lap makrogazdasági elemzője Orosz Márton tartalomfejlesztési igazgatóval beszélnek arról, hogyan tegyük ezt, és legfőképp miért.

 

Tudjuk, hogy az emberek nagy többségének már a könyökén jön ki a koronavírus - így vagyunk ezzel mi is. De ha a homokba dugjuk a fejünket, a koronavírus akkor is velünk lesz. Azt gondoljuk, hogy még a jelenlegi gyors lefolyás mellett sincs késő, hogy szigorú korlátozások nélkül tudjuk megakadályozni az egészségügyi rendszer tartós túltelítődését. 

Címlapkép: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavirus fold