Nagy Márton
Podcast

Nagy Márton: van vita a kormány és az MNB között, de a gazdaságpolitikát egységben kell kezelni

Már meghallgatható és kivételesen meg is nézhető a Portfolio Checklist pénteki adása. A mai műsor rendhagyó, mivel azt a Portfolio Hitelezés 2023 konferencián rögzítettük, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter volt a vendégünk. A politikus egyebek mellett beszélt a magyar gazdaság növekedési kilátásairól, az infláció elleni küzdelemről, a kormány és az MNB közötti nézetkülönbségekről, valamint abba is adott betekintést, hogy milyen szempontokat értékelt a kormány, amikor kilépett az amerikai szankciók által sújtott Nemzetközi Beruházási Bankból.

A szokásosnál korábban jelentkezik ma a Portfolio Checklist. A pénteki adásban nagyinterjút közöltünk Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel. Az interjú kivételesen videón is megtekinthető a Portfolio YouTube-csatornáján vagy itt, a cikkbe illesztve:

Ezen túl, a műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt is, a cikkbe ágyazott lejátszóban: 

KÖVESS MINKET

Nagy Márton a műsorban egyebek mellett elmondta:

  • Az első negyedéves GDP és talán a második negyedéves GDP is mínuszos lesz, tehát visszaesést fog mutatni, azonban a harmadik és a negyedik negyedévben nagyon erős visszapattanás lehet és a kormány igazából azt célozza, hogy az idei évben, tehát 2023 egészét tekintve kerüljük el a recessziót, és erre minden esély megvan.
  • A költségvetést két nagyon jelentős kockázat feszíti: az egyik az energiaár, de itt a feszültség csökken, hiszen nagyon messze van már a tavaly augusztus-szeptemberi csúcs. Van ugyanakkor egy másik csapda vagy kockázat, ez pedig a magas kamat, ami 2023-2024-ben élesedik.
  • Bár volt az EU felé egy olyan vállalása a kormánynak, hogy 2024-ben kivezeti az extraprofitadókat, de az energiaárak nem csökkentek a 2021-es szintre, a kamatoknál pedig nem tapasztalunk konszolidációt, az a várakozás, hogy azok év végén is kétszámjegyűek lesznek. Ebből következően az extraprofit is megmaradt a bankoknál és az energiacégeknél is, ezért - bár lesz változás az extraprofit-adóban - de azért itt óvatosan kell eljárni, inkább "részleges kivezetésen lehet gondolkodni".
  • Az EU-s tárgyalások egyre inkább "politikai boszorkányüldözéssé" kezdenek válni. Az Unió kéréseinek nagy részét Magyarország teljesítette, és az összeset teljesíteni fogja. "A magyar kormány mindent megtesz, hogy ezekben a kérdésekben dűlőre jussunk", látva a tárgyalásokat, a finisben vagyunk, és ezeket a pénzeket Magyarország meg fogja kapni nyáron vagy a nyár végéig.
  • Az EU-támogatások és a külföldi működőtőke "teljesen csereszabatosak", mindkettő külföldi devizában van és mindkettő vissza nem térítendő forrás. Mindemellett javítani kell a magyar cégek pozícióját a hazánkban működő külföldi cégek beszállítói láncaiban.
  •  A kormány nem tett le arról, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor átalakítását végrehajtsa. Ez természetesen nem 100%-os magyar tulajdont jelent, hiszen a bankrendszernél sem ez jelenik meg. A kabinet reményei szerint a "CBA, Coop, Reálból kinevelhető vagy kinőhet egy hazai bajnok".
  • Jön az online árfigyelő rendszer, amitől rettegnek az élelmiszer-kiskereskedők, ez ugyanis nagyon erős versenyt fog generálni, leszoríthatja a marzsokat. 
  • Nem lett volna értelme a Nemzetközi Beruházási Bankban bent maradni, mivel annak működése a szankciók miatt ellehetetlenült, ami kihathatott volna a magyar állam működési képességére.
  • A kormány dolgozik azon, hogy újra legyen érvényes kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény az Egyesült Államokkal.
  • Vannak nézetkülönbségek a kormány és az MNB között. Közös cél az infláció leszorítása, a kérdés inkább az, hogy ezt milyen áron lehet megtenni. Ezzel párhuzamosan, hiába meghatározó szereplője a gazdaságpolitikának a Pénzügyminisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az MNB is, meg kell érteni, hogy "a gazdaságpolitikát egységben kell kezelni".
további epizódok
Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!