Gaál Gellért

Vezető elemző , Concorde

Cikkeinek a száma: 4
Betelt a pohár: eljött a benzinkutak bosszúja

Betelt a pohár: eljött a benzinkutak bosszúja

Tavaly az üzemanyagár-sapka kivezetése után írtunk annak lehetséges következményeiről - akkor úgy véltük, hogy mivel a szabályozási változások rendkívül hátrányosan érintették a piaci szereplőket, valószínűleg koncentrálódni fog piac, azaz a családi kézben lévő, kevésbé tőkeerős szereplők közül páran be fogják dobni a törülközőt. Akik viszont átvészelik a nehéz időszakot, azok vélhetőleg magasabb árazást fognak érvényesíteni. Egyrészt, hogy a veszteségeiket pótolják, másrészt, mert a kiszámíthatatlan üzleti környezet magasabb megtérülést vár el a hazai töltőállomás-hálózatot üzemeltető külföldi szereplőktől. Most megnéztük, mennyire váltak valóra akkori jóslataink.

Betelt a pohár, jöhet a benzinkutak bosszúja

Betelt a pohár, jöhet a benzinkutak bosszúja

„Azokon a napokon Magyarországon könnyebb lehetett kőolajat találni, mint benzint a kutakon” - mondta frappánsan egyik barátom a mikulás előtti napokról, utalva a Mol vecsési eredményeire és a káoszra az üzemanyag-ellátás terén. Azóta a kígyózó sorok már kevésbé jellemzik a benzinkutakat, szűk 13 hónap után ugyanis lekerült az ársapka az üzemanyagokról. De mi következik ezután? Milyen árakra számíthatunk? Röviden: az ársapka rövid távon ugyan kedvező volt egyes rétegek számára, de középtávon visszaüt: az elkövetkező időben nemcsak a hatósági áras időszaknál lesznek magasabbak az árak, hanem régiós összevetésben is. Hasonló a helyzet, mint az élelmiszerár-sapkák esetében, pár termék árát lehet rögzíteni, ám a többi termék árán keresztül megfizetjük azok olcsóságát, így mindent összevetve nem is biztos, hogy elérte a célját az intézkedés.

Kapsz egy újabb lehetőséget, ha lemaradtál a lakások áremelkedéséről!

Kapsz egy újabb lehetőséget, ha lemaradtál a lakások áremelkedéséről!

Sok cikket olvashattunk arról, hogy mennyire elszálltak az utóbbi időben a lakóingatlanok árai világszerte, elég, ha Magyarország példáját nézzük, ahol az elmúlt hét évben több mint megduplázódtak a lakásárak. Azok számára, akik nem ingatlantulajdonosként élték meg ezt az időszakot, lehetőséget adnak tőzsdén forgó lakóingatlan-kiadással foglalkozó cégek részvényei is, amivel a lemaradást részben pótolni tudják. Ezek megvételével ugyanis 4-5 évvel korábbi áron vehetünk közvetve például német ingatlanokat. Hogyan lehetséges ez?

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.