Úszkálhatna a brüsszeli pénzben a kormány, de valamiért mégsem teszi
Uniós források

Úszkálhatna a brüsszeli pénzben a kormány, de valamiért mégsem teszi

Weinhardt Attila
Látszólag dupla olyan sebességgel fizeti ki a kormány az új EU-pénzeket, mint ahogy a régi keretet 7 évvel ezelőtt az akkori kormány, de közben most csak fele olyan sebességgel jönnek Brüsszelből az átutalások, mint akkoriban. Nagyon nagy tehát most az itthoni és a brüsszeli pénzkifizetés közötti különbség, de ez a számításaink szerint 1100 milliárd forint körüli "előreszaladás" azért nem roppantotta még meg a magyar költségvetést, mert az itthoni kifizetések jelentős része valójában csak átkerült az állam egyik számlájáról a másikra. Éppen emiatt nem tudtunk még kellő mennyiségű számlát kiküldeni az Európai Bizottságnak, hogy fizesse ki, márpedig megbízható információink szerint nem lenne gond azok kifizetésével. A jó hír mellett arra viszont fel kell készülnünk, hogy a régi uniós ciklus százmilliárdjaihoz még akár évekig nem jutunk hozzá, mert nagyon sok a vitánk Brüsszellel.

1 2 3 4

Legfontosabb megállapításaink.

Elemzésünk legfontosabb megállapításai:

  • Itthon a 2014-2020-as EU-támogatások mintegy 22%-át fizette ki eddig a kormány, 7 évvel ezelőtt az akkori keret kifizetése 11% körül járt, azaz látszólag duplázódott a sebesség, a ténylegesen összevethető számlaadatok szerint azonban a mostani 13,1% körüli arány csak alig magasabb, mint a régi ciklus 10,6%-os aránya
  • A brüsszeli EU-s pénzlehívás sebessége viszont egyértelműen lefeleződött:7 éve 14%-nál jártunk, ami akkor uniós középmezőnynek számított, most viszont csak 7,2%-nál, amivel hátulról az ötödikek vagyunk
  • A kiküldött számlák brüsszeli kifizetési tempója is felére lassult: 5,8%-ról 2,5%-ra, de ez kizárólag Magyarország felelőssége, mivel megbízható információink szerint nincs olyan vitánk az Európai Bizottsággal, ami blokkolná Brüsszelben a benyújtott számlák kifizetését (minden kiküldött számlát kifizettek nekünk)
  • A látszólag duplázódó itthoni és a lefeleződő brüsszeli EU-s pénzkifizetés miatt elvileg már 1100 milliárd forintnyira nőtt a Brüsszellel szembeni pénzügyi követelésünk, de ebből még egy fillérnyit sem nyújtott be a kormány kifizetésre (leghamarabb csak júliusban teszi meg ezt)
  • Ennek oka, hogy a 2000 milliárdos itthoni teljes kifizetésnek becsléseink szerint a fele egyelőre nem számolható el Brüsszellel, azaz kevés az olyan követelés, amit számla formájában ki tudtunk (ki tudnánk) küldeni kifizetés céljából. A tényleges számlaalapú itthoni kifizetés 460 milliárd forint eddig, amelyből a Bizottság immár kb. 250 milliárdot át is utalt nekünk.
  • Az itthoni kifizetések jelentős része a bónuszrendszer miatt inkább csak "optikai tuning" volt (év végén megnyomott kifizetések, pl. 100%-os támogatói előleg az önkormányzatoknak, de ez nem számolható el a Bizottsággal a projekt teljesítéséig) és ezek jelentős része valójában ki sem került még a gazdaságba, mert az állam egyik számlájáról átkerült egy másikra (kincstári körön belül maradt)
  • Éppen emiatt az 1100 milliárd forintos itthoni kifizetés "előreszaladás" azért nem omlasztotta össze a költségvetést, mert a pénz nagy része továbbra is az állam számláján pihen. Ha viszont ezek a pénzek elkezdenek kiáramlani a gazdaságba és közben pörög tovább idén a kifizetés (az éves célhoz mostantól havi 220 milliárdos kifizetés kellene!), de valamilyen vita miatt megállna a brüsszeli pénzlehívás, akkor a magyar államháztartás gyorsan súlyos helyzetbe kerülne. Ennek a helyzetnek az egyik megoldása az itthoni kifizetési tempó lelassítása lehetne, ami viszont a gazdasági növekedés rovására menne.
  • A nagy kommunikációs zaj ellenére azonban jelenleg a 2014-2020-as EU-pénzeink kifizetését semmi sem blokkolja, a 2007-2013-as ciklus utolsó 5%-ának lehívását viszont sok vita gátolja, így még akár évekig is várhatunk azokra a kifizetésekre, ha egyáltalán megkapjuk ezt a tételt.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
embere_frankfurt_reptér_getty_stock
Ray Dalio
koronvavirus
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa