europai unio kozos koltsegvetes
Uniós források

Az Európai Bizottság számadatokat tett közzé, hogy alátámassza hétéves költségvetésére vonatkozó javaslatát

MTI
Az Európai Bizottság számadatokat tett közzé, hogy alátámassza az Európai Unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségvetésére vonatkozóan 2019 tavaszán előterjesztett javaslatát.

A bizottság keddi közleménye, illetve az abban közzétett számadatok (magyarul itt és itt) rávilágítanak, miért haladják meg számottevően az uniós tagság nyújtotta előnyök a költségvetési juttatásokat, és miért téves a nettó egyenlegekre szorítkozó megközelítés.

Közleményében az Európai Bizottság hangsúlyozta:

a költségvetési egyenlegek koncepciója nem számol azzal, mekkora előnyökkel jár az uniós tagállamok számára, hogy tagjai az egységes piacnak, és hogy együtt tudnak fellépni a migrációs kihívások kezelése érdekében, valamint a terrorizmus és az éghajlatváltozás ellen.

Azt sem veszi számításba, milyen üzleti lehetőségeket teremt a kohéziós politika, az EU fő beruházási politikája a vállalkozások számára unió-szerte. Az EU jelentős mértékben hozzájárul a tagállamok gazdaságához, és ezt minden számításnak figyelembe kell vennie - írták.

Az Európai Bizottság a jövő kihívásainak megfelelő, modern uniós költségvetést javasolt, amelynek mérete biztosítja, hogy az unió elegendő forrással rendelkezzen a törekvések megvalósításához, és figyelembe veszi az Egyesült Királyság kilépésének költségvetési vonzatait is.

A javaslatban  2018-as árakon kifejezve 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tartalmazó hosszú távú költségvetés szerepel a 2021-2027 közötti időszakra, amely Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) követően az EU-ban maradó 27 tagállam bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,114 százalékát teszi ki.

Jelenleg az EU a GNI-jének 1,16 százalékát fordítja a költségvetésre, ideértve az Európai Fejlesztési Alapot is. A javasolt költségvetés a jelenlegihez képest tehát csökkentést jelent.

Javaslatában az uniós bizottság fontosnak nevezte, hogy az EU rendelkezzen az olyan kulcsfontosságú területeken való fellépéshez szükséges erőforrásokkal, mint az éghajlat- és környezetvédelmi politika, a migráció és a külső tevékenység, valamint hogy uniós támogatást nyújtson a tagállamok számára a strukturális reformokhoz.

Első alkalommal vetette fel azt, hogy egyebek mellett a közös agrárpolitika, a kohézió, a fejlesztési eszközök, az Erasmus+, a migrációs és határigazgatási alapok, a biztonsági és védelmi alapok, valamint a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program szakpolitikai területeihez kapcsolódó finanszírozás együttes aránya legyen valamivel magasabb, mint a közös agrárpolitikáé vagy a kohéziós politikáé.

eu ktg teruletek jobb191105
 

Az uniós bizottság egyebek mellett a források 2,6-szoros emelkedését javasolta a migráció és határigazgatás tekintetében. Új eszközt javasolt a források rugalmas elosztására az EU-n belüli migráció kezelése során, ahol és amikor szükséges.

Továbbá olyan új mechanizmust javasolt, amely közvetlen kapcsolatot teremt a jogállamiság tiszteletben tartása és az uniós költségvetés között. A bizottság indoklása szerint ez nem büntető intézkedés, nem is szankció, hanem az egyik módja annak, hogy biztosítsa az EU pénzügyeinek védelmét és a költségvetés hatékony felhasználását.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás