Az Európai Bizottság számadatokat tett közzé, hogy alátámassza hétéves költségvetésére vonatkozó javaslatát
Uniós források

Az Európai Bizottság számadatokat tett közzé, hogy alátámassza hétéves költségvetésére vonatkozó javaslatát

MTI
Az Európai Bizottság számadatokat tett közzé, hogy alátámassza az Európai Unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségvetésére vonatkozóan 2019 tavaszán előterjesztett javaslatát.

A bizottság keddi közleménye, illetve az abban közzétett számadatok (magyarul itt és itt) rávilágítanak, miért haladják meg számottevően az uniós tagság nyújtotta előnyök a költségvetési juttatásokat, és miért téves a nettó egyenlegekre szorítkozó megközelítés.

Közleményében az Európai Bizottság hangsúlyozta:

a költségvetési egyenlegek koncepciója nem számol azzal, mekkora előnyökkel jár az uniós tagállamok számára, hogy tagjai az egységes piacnak, és hogy együtt tudnak fellépni a migrációs kihívások kezelése érdekében, valamint a terrorizmus és az éghajlatváltozás ellen.

Azt sem veszi számításba, milyen üzleti lehetőségeket teremt a kohéziós politika, az EU fő beruházási politikája a vállalkozások számára unió-szerte. Az EU jelentős mértékben hozzájárul a tagállamok gazdaságához, és ezt minden számításnak figyelembe kell vennie - írták.

Az Európai Bizottság a jövő kihívásainak megfelelő, modern uniós költségvetést javasolt, amelynek mérete biztosítja, hogy az unió elegendő forrással rendelkezzen a törekvések megvalósításához, és figyelembe veszi az Egyesült Királyság kilépésének költségvetési vonzatait is.

A javaslatban  2018-as árakon kifejezve 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tartalmazó hosszú távú költségvetés szerepel a 2021-2027 közötti időszakra, amely Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) követően az EU-ban maradó 27 tagállam bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,114 százalékát teszi ki.

Jelenleg az EU a GNI-jének 1,16 százalékát fordítja a költségvetésre, ideértve az Európai Fejlesztési Alapot is. A javasolt költségvetés a jelenlegihez képest tehát csökkentést jelent.

Javaslatában az uniós bizottság fontosnak nevezte, hogy az EU rendelkezzen az olyan kulcsfontosságú területeken való fellépéshez szükséges erőforrásokkal, mint az éghajlat- és környezetvédelmi politika, a migráció és a külső tevékenység, valamint hogy uniós támogatást nyújtson a tagállamok számára a strukturális reformokhoz.

Első alkalommal vetette fel azt, hogy egyebek mellett a közös agrárpolitika, a kohézió, a fejlesztési eszközök, az Erasmus+, a migrációs és határigazgatási alapok, a biztonsági és védelmi alapok, valamint a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program szakpolitikai területeihez kapcsolódó finanszírozás együttes aránya legyen valamivel magasabb, mint a közös agrárpolitikáé vagy a kohéziós politikáé.

eu ktg teruletek jobb191105
 

Az uniós bizottság egyebek mellett a források 2,6-szoros emelkedését javasolta a migráció és határigazgatás tekintetében. Új eszközt javasolt a források rugalmas elosztására az EU-n belüli migráció kezelése során, ahol és amikor szükséges.

Továbbá olyan új mechanizmust javasolt, amely közvetlen kapcsolatot teremt a jogállamiság tiszteletben tartása és az uniós költségvetés között. A bizottság indoklása szerint ez nem büntető intézkedés, nem is szankció, hanem az egyik módja annak, hogy biztosítsa az EU pénzügyeinek védelmét és a költségvetés hatékony felhasználását.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését....

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Valdis Dombrovskis EU helyreallitasi terv210713