Előfizetői tartalom

Tényleg történelmi lépésre készülnek Merkelék vírus ügyben – Íme, a magyar kormánynak is fontos szálak

Az elmúlt két hétben a jelek szerint nagyobb előrelépés történt az európai integráció mélyítésének rögös útján, mint előtte évek alatt, hiszen a német alkotmánybíróság május 5-i példátlan döntése után múlt kedden Európa történelmi jelentőségű megsegítéséről állapodott meg a német CDU/CSU pártszövetség. Ebből pedig mostanra eljutottunk odáig, hogy az évekig tartó ellenkezést feladva hajlandó Németország a közös uniós adósságkibocsátásra a koronavírus miatti helyreállítási alapnál. Mindez több szálon keresztül a magyar kormány gazdaság(politika)i stratégiájára is jelentősen kihat. Éppen ezekről a kérdésekről egyeztetett ma Orbán Viktor magyar, illetve a többi visegrádi kormányfő Angela Merkel német kancellárral.

Ez a fő üzenet

A hétfő este közzétett német-francia terv rengeteg területre kiterjed a közös uniós egészségügyi fellépéstől kezdve az uniós CO2-kibocsátási célok módosításán át a minimális EU-s vállalati nyereségadó és összehangolt társasági adóalap meghatározásáig. Bár nyilván sok részlet a homályba vész és több ellenálló tagállam is lehet a terv útjában, de elég világos útmutatást kapott az Európai Bizottság a két legnagyobb tagállamtól arra, hogy miben gondolkozzon és milyen javaslatokat készítsen elő.

Mivel a két legnagyobb tagállam elköteleződése a koronavírus-válság miatti 500 milliárd eurós helyreállítási alap irányába különösen erősnek tűnik, így nagyon valószínű, hogy valami hasonló javaslattal jön majd ki május 27-én a Bizottság és így végül a tervből lesz is valami. A német és francia kormány közös üzenete az anyag alapján lényegében így fogalmazható meg:

Hajlandóak vagyunk megsegíteni a koronavírus-járvány miatt bajba jutottakat, ha cserébe fontos reformokat vállalnak és ezzel együtt a szorosabb integráció, illetve fair adórendszerek felé mozdulunk el közösen.

Kényszerpályából szorosabb uniós integráció - A nagy terv és ami mögötte van

  • Évekig ellenezte a közös adósságkibocsátást a Merkel-kormány, de a vírusválság és az EKB kötvényvásárlási programja körüli feszültségek enyhítése érdekében feladta ezt.
  • Ez kézzelfogható támogatást jelenthet a vírusválság miatt (is) nagy bajba került uniós tagállamoknak az EU-s költségvetésen keresztül.
  • Szokatlan módon Magyarország anyagilag akár "vesztese" is lehet egy ilyen EU-s alapnak, de három másik fronton is fokozott veszélyek látszanak a német-francia terv alapján.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés