Előfizetői tartalom

Bűvös határnál az Orbán-kormány EU-s pénzosztása, de még mindig rengeteg pénz van a tarsolyában

Egy-két napon belül eléri a kormány a kerek 10 ezer milliárd forintos szintet a hazai pályázati nyerteseknek megítélt EU-támogatások terén, ami már bő 1000 milliárddal több, mint amekkora kerettel eredetileg lehetett kalkulálni, de aki még pályázna, ne aggódjon, mert még mindig további 1500 milliárd forint vár még elosztásra – derül ki a Portfolio vizsgálatából. Mindez azt jelenti, hogy bár naptárilag már a 2014-2020-as fejlesztési ciklus végénél vagyunk, a pénzosztás terén még egyáltalán nem. Ebben persze hatalmas szerepe van annak, hogy a kormány az eredetileg tervezett 310-es euróhoz képest most már 350-es árfolyam mellett oszthatja el a pénzeket, így a koronavírus-válság miatti itthoni gazdaságélénkítés nagy részét a gyenge forint miatt képződő többlet forrásokból finanszírozza meg.

A magyar gazdaságélénkítés lehetőségeiről és a várható gazdasági pályáról részletesen szó lesz a Portfolio október 8-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

A koronavírus-járvány mellett sem állt le itthon az uniós pénzek elosztása, sőt: havonta tekintélyes összegről döntött a kormány. Arról, hogy az áprilisi fejlemények alapján nagyon felpörgött a kormány pénzosztása, májusban már írtunk, most az azt követő hónapok teljesítményét nézzük. Látható, hogy havonta 50-100 milliárd forint körüli támogatás odaítéléséről született döntés, de ebből a sorozatból kiemelkedik az augusztus amikor adataink szerint csaknem 150 milliárd forintét ért el ez az összeg.

Az alábbi ábra is rámutat arra, hogy a vírusválság által keltett gazdaságélénkítési szükséglet és a megnövekvő pályázati igény együtt oda vezetett, hogy a Vidékfejlesztési Programon kívül (ott is voltak persze minden hónapban nyertesek) a többi nagy Operatív Programban havonta ezres nagyságrendben születtek új nyertesek.

Ennek a pályázati felpörgésnek az eredményeként mostanra már több, mint 160 ezer pályázati nyertesről beszélhetünk a 2014-2020-as ciklust tekintve.

Miről szól ez az elemzés?

  • A koronavírus-járvány mellett sem állt le itthon az uniós pénzek elosztása, sőt: havonta tekintélyes összegről döntött a kormány.
  • Havonta 50-100 milliárd forintnyi támogatásról született döntés, és gyakran egyszerre több száz nyertes örülhetett ennek.
  • Még mindig rengeteg pénz vár elosztásra, bemutatjuk, hogy mely programokban mekkora mozgástér van még a forintgyengülés miatt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés