Előfizetői tartalom

Veszélyben az EU-pénzeink: nagy nap lesz csütörtökön, súlyos gazdasági hatásokhoz is elvezethet

Kiemelt fontosságú az Európai Bíróság főtanácsnokának december 2-i indítványa a jogállamisági rendeletről szóló perben, de alapeseti forgatókönyvünk szerint végül el tudja majd kerülni Magyarország és Lengyelország az uniós pénzek felfüggesztését a szankciós eljárás végén – vázolja keddi elemzésében a Morgan Stanley. Látnak azonban kockázatot arra, hogy ez nem sikerül és számításaik szerint egy 12 hónapig tartó felfüggesztés esetén súlyos gazdasági és pénzügyi következmények várhatók attól függően, hogy mennyi pénzt érint a szankció. A Portfolio birtokába került minapi európai bizottsági levél alapján úgy látjuk: nem csekély az esélye annak, hogy végül tényleg pénzfelfüggesztés éri az országot, ugyanis olyan súlyú vitákat kellene rendezni a pénzek folyósítása érdekében, amelyek az áprilisi választások előtt belpolitikai okok miatt kérdésesek, utána pedig azért bizonytalan a gyors rendezés, mert néhány kétharmados törvény módosítása is szükségessé válhat. Mindez azt jelenti, hogy bár a választásokig akár megtörténhet a magyar helyreállítási terv brüsszeli elfogadása, de abból nagy eséllyel pénz egyelőre nem jön.

A csütörtöki döntés kulcsfontosságú

December 2-án, azaz csütörtökön hozza nyilvánosságra az Európai Bíróság főtanácsnoka azt az indítványt, amely arról szól, hogy milyen döntést javasol a bíróságnak a jogállamisági rendeletről szóló perben.

Frissítés!

Csütörtökön meg is jelent az indítvány, amely arra tesz javaslatot a Bíróságnak, hogy utasítsa el a magyar és lengyel felperes keresetét, mert az uniós szerződéssel összhangban lévőnek látja a jogállamisági rendeletet, amely a 7-es cikk eljárástól különböző, költségvetési fókuszú eljárás, így nem jön létre párhuzamosság, védi a végső kedvezményezetteket, és világosan rögzíti, hogy milyen ügyekben lehet felhasználni, ezért jogbiztonságot is teremt.

A rendelet az uniós pénzekkel kellően szorosan összefüggő jogállamisági ügyekben ad szankciós lehetőséget az Európai Bizottság kezébe a tagállamokkal szemben. A főtanácsnoki indítványt nem köteles elfogadni a bíróság, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon gyakran, az esetek döntő többségében az indítvánnyal összhangban lévő ítéletet hoz a bíróság.

Miről szól ez az elemzés?

  • Összefoglaljuk, hogy milyen menetrend várható a következő hónapok során a jogállamisági rendelettel összefüggésben Magyarországon.
  • Bemutatjuk a Morgan Stanley által vázolt alapeseti és három kockázati forgatókönyvet az EU-pénzek folyósításában és azt is felvázoljuk, hogy ezek milyen súlyú gazdasági következményekkel és láncreakciókkal járnának.
  • Saját információink alapján jelentősen árnyajuk a képet, azaz konkrét esetek segítségével rávilágítunk arra, hogy az uniós pénzek esetleges felfüggesztéséhez milyen okok vezethetnek el.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés