Előfizetői tartalom

Mennyi EU-pénzt blokkolhat Magyarországnak Brüsszel, ha elindul a keménykedés?

A küszöbön álló jogállamisági eljárás miatt akár 1100-1600 milliárd forinttal is elmaradhat idén az EU-pénzek brüsszeli kifizetése ahhoz képest, mint amennyivel tavaly év végén számolt a Pénzügyminisztérium – derül ki azokból a forgatókönyvekből, amelyeket a Portfolio állított össze nyilvános és háttérinformációk alapján. Ez jócskán tovább rontaná az államháztartás egyébként is kifeszített idei helyzetét, hiszen a büdzsében számításaink szerint egyébként is 1000-1500 milliárd forintos kiigazítást kell idén végrehajtani. Így tehát ha az április 27-én elinduló jogállamisági eljárás gyors megegyezés helyett elhúzódó vitákhoz vezetne, akkor az további kiigazítási kényszert, és nagyobb devizakötvény-kibocsátást jelentene, illetve a deficit kordában tartása érdekében jócskán vissza kellene fogni idén az itthoni EU-pályázati kifizetéseket is, ami az állami beruházási aktivitáson jelentene további féket.

Ezermilliárdos méretű kérdés

Komoly figyelmet érdemlő kijelentést tett egy múlt keddi sajtótájékoztatón Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa azután, hogy a magyar mellett további négy ország jogállamisági helyzetét is megvitatták az uniós miniszterekkel. Az egyik újságíró ugyanis rákérdezett Varga Judit igazságügyi miniszter aznap reggeli nyilatkozatára, hogy tényleg csak a 2021-2027-es EU-pénzekre és a helyreállítási forrásokra vonatkozik-e a Magyarország ellen készülő jogállamisági eljárás (mint ahogy azt a Pénzügyminisztérium témában nyugtató Facebook-posztja is hangsúlyozta), vagy netán a 2014-2020-as pénzekre is gondolni kell az esetleges szankcióknál.

Ez azért nem mindegy, mert számításaink szerint még mintegy 7 milliárd eurónyi, mai árfolyamon durván 2600 milliárd forintnyi olyan pénzről van szó, amit itthon a szokásos megelőlegező stratégiában már kifizetett a projektek nyerteseinek a kormány, de Brüsszelből még nem kapta meg. Ebből a bő 2600 milliárdból a Pénzügyminisztérium becslésünk szerint kb. 1500 milliárdos átutalást vár idén, de eddig még csak töredéke érkezett meg az államkasszába.

Sokatmondó válasz

Reynders a válaszában így fogalmazott: „Már a kezdetek óta világossá tettük, hogy az uniós költségvetés minden elemével foglalkozunk 2021. január elseje óta, mert a rendelet akkor lépett hatályba. Ez minden egyes esetben így van és ezekről majd a (jogállamisági eljárást megindító - a szerk.) hivatalos értesítés során döntünk… Azt, hogy pontosan milyen keretek mentén haladunk majd, az eljárás során döntjük el.”

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés