Előfizetői tartalom

Két főbb út jöhet most az EU-pénzeknél, miután komoly vállalásokat tett a kormány

Weinhardt Attila
Az a 17 féle komoly vállalás, amit a magyar kormány megírt az Európai Bizottságnak az uniós pénzosztás rendszerszintű jogállamisági problémáinak orvoslására, elméletileg képes lehet minden aggályt orvosolni, amennyiben minden vállalás jogszabályi szinten is megvalósul, de a puding próbája az evés, így idő lehet szükséges a papíron szép, új szabályok működésének értékelésére is – gyakorlatilag ez a kulcsfontosságú üzenet az 57 oldalas brüsszeli friss határozatból. A vasárnap nyilvánosságra hozott anyag egyúttal kijelöli a magyarországi EU-pénzeknél a két főbb lehetséges utat is. Frissítés! Cikkünk megjelenése után felbukkant a magyar parlament oldalán egy olyan törvénymódosítás, ami a 17 féle vállalásból kettő területen tartalmaz konkrét változtatásokat: egyrészt az OLAF-fal való hatékonyabb együttműködés terén, másrészt a kétharmados törvénnyel védett közérdekű vagyonkezelő alapítványok közbeszerzési és összeférhetetlenségi szabályainál.

Három főbb intézkedést tartalmaz a határozat

Miután vasárnap délelőtt rövid sajtótájékoztatón ismertette Johannes Hahn költségvetési biztos az Európai Bizottság egyhangú döntését, megjelent maga a bizottsági határozat is, ami

  • egyrészt három magyar Operatív Program kapcsán 65%-os mértékű forrás felfüggesztést javasol a tagállamokat tömörítő Tanács felé (illetve azt, hogy ha a tanácsi döntés idején ezt a három programot még nem fogadta el a Bizottság, akkor ezek elfogadását is blokkolják!),
  • másrészt azt, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok egyelőre ne kaphassanak uniós támogatást.
  • harmadrészt rögzíti a magyar kormány azon vállalását, hogy „Magyarország 2022. november 19-ig, majd azt követően háromhavonta tájékoztatja a Bizottságot azon korrekciós intézkedések végrehajtásáról, amelyekre Magyarország a második válaszában (augusztus 22-án a szerk.) kötelezettséget vállalt, beleértve a 2022. szeptember 13-i levélben foglalt további kötelezettségvállalásokat is.”

Ezekből már jól látszik, hogy utolsó pillanatos felajánlások is történtek a háttérben (például a vagyonnyilatkozati rendszer kibővítésének tisztázása terén), megelőzve Ursula von der Leyen bizottsági elnök szeptember 14-i évértékelő beszédét, amelyben végülis „csak” azt üzente, hogy megvédi az uniós költségvetés érdekeit és a korrupció ellenes az EU egész területén harcolni kell.

Erős üzenetek, konkrét számok

Átnézve az 57 oldalas anyagot, néhány üzenet jól kirajzolódik:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái