Margrethe Vestager Oroszorszag gazszallitas
Uniós források

Állami támogatások: itt a Magyarországot is érintő új uniós szabályozás

Szabó Dániel
Az Európai Bizottság csütörtökön enyhített a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését elősegítő zöld technológiákra vonatkozó állami támogatási szabályokon, ezzel próbálva ellensúlyozni az amerikai és kínai támogatások által az európai iparra jelentett fenyegetést. A magyar kormány támogatási politikája több szempontból is érintett.

Az EU végrehajtó szerve, hogy egyszerűbbé teszi az állami támogatási szabályokat a tisztatechnológiás beruházások esetében, hogy az uniós országok reagálhassanak az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvényére, amely számos ösztönzővel szívhatja el az európai gyártókapacitásokat. Az Európai Bizottság közölte, hogy az új szabályok 2025 végéig lesznek érvényben, és "kivételes esetekben" lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az általuk biztosított kedvezmények megegyezzenek más, unión kívüli országokban nyújtott támogatásokkal, "ha fennáll a valós veszélye annak, hogy a beruházások Európából eltűnnének" - ismerteti az Euractiv az új szabályozást.

Az EU új, állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkezelési keretrendszere lehetővé teszi a nemzeti kormányok számára, hogy támogassák "a stratégiai fontosságú berendezések" - például napelemek, akkumulátorok, hőszivattyúk és elektrolízisek - gyártását, valamint a kulcsfontosságú alkatrészek és a kapcsolódó kritikus nyersanyagok előállítását.

Ez a magyar kormány számára jó hír, mivel az iparfejlesztésben hangsúlyossá váltak az akkumulátorgyártó-beruházások. Az Orbán Viktor vezette kabinet egyébként is jóváhagyásra vár a CATL-beruházáshoz nyújtandó 800 millió eurónyi ösztönző esetében.

De abból a szempontból is örülhetnek Budapesten, hogy a kormány egyre intenzívebben akarja finanszírozni a tisztatechnológiás gyártókapacitások kiépítését.

"A ma elfogadott keretszabály lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy gyorsan, egyértelműen és kiszámítható módon nyújtsanak állami támogatást" - mondta Margrethe Vestager, az EU Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke. Azt is hozzátette, hogy az EU nem akar támogatási versenyt indítani, de attól tart, hogy az állami támogatás és az alacsonyabb energiaköltségek miatt az ázsiai és észak-amerikai vállalatok az áttelepülés mellett döntenek.

Tavaly Washington elfogadta a mérföldkőnek számító inflációcsökkentő törvényt (IRA), amely számos előnyt kínál az elektromos járművek amerikai vásárlóinak, ha amerikai termékeket vásárolnak. A csütörtöki bejelentés egy nappal megelőzte Ursula von der Leyen bizottsági vezető és Joe Biden amerikai elnök találkozóját. A felek hogy számos témáról, köztük a transzatlanti kereskedelmi súrlódásokról tárgyalnak majd.

Brüsszel olyan kereskedelmi megállapodást szeretne kötni az Egyesült Államokkal, amely lehetővé tenné az EU számára, hogy hozzáférjen Joe Biden amerikai elnök klímatervének egyes előnyeihez.

A Volkswagen német autógyártó szerdán közölte, hogy "kivárja, és megnézi", hogyan reagál az EU az IRA-ra, mielőtt továbblépne a Kelet-Európába tervezett akkumulátorgyárával. Azonban egy iparági elemzés szerint - melyet részletesen bemutattunk - arra figyelmeztet, hogy

az Európai Unió akkumulátoros beruházásainak 68 százaléka veszélyben van az IRA miatt, számos magyar gyárépítési terv is kockázatos helyzetbe kerülhet, ha nem születik megállapodás.

Címlapkép: Getty Images.

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
raktár autógyár