Előfizetői tartalom

Erasmus-ügy: a kormányra várnak Brüsszelben, szorít a határidő

Telefon egyeztetett a héten Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Erasmus- és Horizont-programok ügyében. A magyar kormány május végén küldte el első törvénytervezetét Brüsszelbe, de még mindig várnak egy változtatást Budapestről. A határidő viszont egyre szorosabb, ami könnyen boríthatja az eredeti terveket.

December óta még mindig nem sikerült megegyeznie az Európai Bizottságnak és a magyar kormánynak a modellváltott egyetemeket és néhány kutatóintézetet irányító közérdekű vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályairól. Ahogy arról a Portfolio beszámolt, május végén érkezett meg Brüsszelbe az első törvénytervezet, amelyet az Orbán Viktor vezette kabinet a helyzet megoldására javasol, amelynek végleges értékelése még nem történt meg.

Azonban kormányzati és uniós forrásokból is úgy értesültünk, hogy kedden Navracsics Tibor fejlesztési miniszter és Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa egy nagyon rövid telefonhívás során egyeztetett a kérdésben.

Információnk szerint az Európai Bizottság legfontosabb kérése, hogy a magyar fél minél előbb dolgozza ki az egyetemek irányító alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó alkalmassági feltételeket és a szelekciós folyamatokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés