Portfolio signature

Ukrán fegyverszállítások: majd' egy év után elengedte vétóját a magyar kormány

Az Európai Békekeret ötmilliárd eurónyi bővítését konstruktív tartózkodással fogadta el a kormány, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. Ezzel közel egy év után a magyar vezetés már nem vétózza, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok árát kifizessék azoknak a tagállamoknak, amelyeket segítették Kijevet.

Hónapok óta tartó patthelyzet után az uniós nagykövetek már pénteken megállapodtak egy új, 5 milliárd eurós alap létrehozásáról, amely az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek visszatérítését szolgálja a tagállamoknak. Az Ukrajna Segélyezési Alap, amely az EU költségvetésen kívüli Európai Békefenntartási Eszközének (EPF) része, a tagállamok által szállított fegyverek költségeinek részleges fedezésével kívánja támogatni Ukrajnát az Oroszországgal folytatott konfliktusban.

Annak ellenére, hogy Kijevnek sürgős segítségre van szüksége, a megállapodást csak egy év után sikerült áttolni az Európai Tanácson. Magyarország már tavaly júniusban is megvétózta az Európai Békekeret ilyencélú felhasználását, mivel maga a magyar kormány nem akar fegyvereket szállítani Ukrajnának, erre pedig pénzt sem akar adni.

Az elmúlt hetekben olyan országok, mint Franciaország és Németország is aggályokat fogalmaztak meg. Németország, amely az EU-n belül a legnagyobb haditechnikai eszközadományozó Ukrajnának, eredetileg azt javasolta, hogy a Kijevnek nyújtott közvetlen támogatást vonják le az EPF-hez való hozzájárulásokból. Ez aggodalmakat keltett a diplomaták körében, hogy ez veszélyeztetheti az Ukrajnának nyújtott uniós katonai segélyeket. Berlin azonban végül kompromisszumot kötött, és beleegyezett abba, hogy a kétoldalú segélyeknek csak egy részét ismerje el az EPF-hozzájárulásokkal egyenértékűnek.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés