Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen
Uniós források

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

Von der Leyen négy kulcsfontosságú tényezőt emelt ki, amelyek befolyásolják Európa versenyképességét: a pénzügyek, az energiaköltségek, a munkaerő- és készséghiány, valamint a kereskedelem. Hangsúlyozta, hogy rendszerszintű megoldásra van szükség az európai magántőke mobilizálására, és lehetséges megoldásként a tőkepiaci unió kiteljesítését javasolta.

Ez további 470 milliárd eurónyi magánbefektetést szabadíthatna fel évente.

Az elnök kitért a magas energiaköltségekre is, különösen az energiaigényes iparágak számára, de optimizmusát fejezte ki a gázárak lehetséges csökkenésével kapcsolatban, ami a bőséges LNG-mennyiségnek köszönhető.

A munkaerő- és készséghiány kezelésére von der Leyen sokoldalú megközelítést javasolt, többek között a munkanélküliek képzését, a nők munkaerőpiachoz való hozzáférésének növelését, rugalmas megoldásokat az idősebb munkavállalók számára, valamint a tehetségek EU-n kívülről való bevonását.

Kiemelte továbbá a kereskedelem fontosságát Európa jóléte szempontjából, hangsúlyozva, hogy globálisan egyenlő versenyfeltételekre és az EU-n kívül előállított többletkapacitás kezelésére szolgáló eszközökre van szükség.

„Az elmúlt időszak válságainak sokkoló hatásai azonban megviselik Európa versenyképességét. Számos európai iparág üzleti modellje az Oroszországból származó, állítólag olcsó energiára és a növekvő Kínával folytatott kereskedelemre épült. Ma egy haramia Oroszországgal és egy belső kereslettel küszködő Kínával állunk szemben” – mondta az Európai Bizottság elnöke. Később azzal folytatta, hogy a geopolitika mellett más trendek is befolyásolják az uniós versenyképességet. „Az elmúlt évtizedben Európa munkatermelékenysége évente mindössze 0,8%-kal nőtt, míg az Egyesült Államokban ez az arány 1,1%. Ezeket a tendenciákat csak európai és nemzeti szinten egyaránt összehangolt erőfeszítésekkel lehet kezelni. Ezért a versenyképességünk helyreállításának a 2024-es és az azt követő európai gazdasági menetrend középpontjában kell állnia. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a szükséges stimulusokkal az európai versenyképesség új hullámát indíthatjuk el” – tette hozzá.

Végezetül von der Leyen bizalmát fejezte ki, hogy Európa képes lesz leküzdeni a kihívásokat, és megőrizni globális vezető szerepét az ipar és az innováció terén. Hangsúlyozta a stratégiai politikák és az együttműködés fontosságát Európa versenyelőnyének helyreállításában. Ehhez már el is készült az uniós reformcsomag, amelyet Enrico Letta korábbi olasz miniszterelnök, a Jacques Delors Intézet elnöke készített el, és amellyel több cikkünkben foglalkoztunk.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
macron scholz